Van oude reiskostuums tot zomerjurkjes in het MoMu

mode6

In het ModeMuseum in Antwerpen is de tentoonstelling Een Leven in Mode te bewonderen. Kleding van de vrouw van omstreeks 1750 – 1950 wordt getoond en vertelt ons iets over het leven in die tijd. Aan de hand van historische kostuums uit de collectie van verzamelaarster Jacoba de Jonge maken we in het MoMu een reis terug in de tijd.

mode4
Het MoMu wil met de tentoonstelling laten zien welke rol de mode speelde in het dagelijks leven van de vrouw uit de middenklasse in de 19de eeuw in West–Europa. In deze periode ontstond er onder de burgerij een nieuwe groep rijke burgers die hun gegoede status tot uiting brachten in hun kledij en gedrag. Vrouwen gingen zich in deze sociale laag bezig houden met de mode en nieuwe vormen van tijdverdrijf zoals sporten, reizen, wandelen en winkelen. Bij deze activiteiten hoorde verschillende kleding.

De tentoonstelling is opgedeeld in twaalf thema’s waar al deze verschillende activiteiten en de bijbehorende kleding te bewonderen is. Zo droegen vrouwen andere kleding in huis dan buitenshuis en hadden zij aparte paardrij- en fietskostuums. Net als nu was er in die tijd speciale kleding voor zwangere vrouwen. Daarnaast was het in die tijd, ook in de hogere sociale klassen, gebruikelijk om kleding te vermaken en hergebruiken voor een andere gelegenheid.

mode2

Op de muren van het MoMu zijn historische foto’s uitvergroot die impressies geven van het leven en de kleding van vroeger. De tentoongestelde kostuums gaan hierdoor meer tot de verbeelding spreken. De begeleidende teksten bij de kostuums zijn kort en bevatte slechts weinig informatie. Verder wordt er in de tentoonstellingsruimte ook een film getoond waarin de kostuums te zien zijn met klassieke muziek op de achtergrond.

mode7

EEN LEVEN IN MODE is voor de kostuumliefhebbers zeker een bezoek waard. Zo vaak komt het immers niet voor, gezien hun kwetsbare karakter, dat er zoveel kostuums tezamen tentoongesteld worden. Maar een kritische noot kan niet ontbreken. Het MoMu had de bezoekers meer kunnen vertellen door de tentoonstelling van betere informatieve teksten te voorzien. Ditzelfde geldt voor de film. Nu biedt het museum vooral een kijkje op de mooie jurken van vroeger maar met net iets meer had het een reis door verhalen uit het verleden kunnen zijn.

De tentoonstelling: EEN LEVEN IN MODE. Vrouwenkleding 1750-1950 is tot en met zondag 12 augustus 2012 te bezoeken in het Mode Museum te Antwerpen.

Sara Backer