Review: Huawei Watch 3

Huawei Watch 3

Met de Watch 3 heeft Huawei hun smartwatch een interessante upgrade gegeven. Onder andere door deze te voorzien van het veelbelovende besturingssysteem Harmony OS. Ik heb de Huawei Watch 3 uitgebreid getest en ben behoorlijk enthousiast.

Laat ik even voorop stellen dat het verschil maakt of je deze smartwatch gebruikt in combinatie met een smartphone van Huawei of een ander model. De samenwerking met een toestel van Huawei loopt een stuk soepeler. Ik heb de Watch 3 echter getest in combinatie met een Android-toestel van een ander merk.

Knoppen

Wat opvalt bij het uitpakken van de Huawei Watch 3 is het mooie scherm en de net even anders geplaatste knoppen aan de zijkant vergeleken met de Huawei Watch GT 2 Pro. Dit was het horloge dat ik dagelijks gebruikte tot ik de Watch 3 in handen kreeg. Je zou denken dat veel hetzelfde zou zijn, maar daar is in dit geval geen sprake van.

Zoals ik al schreef in het intro heeft de 3 een totaal nieuw besturingssysteem gekregen. Hierdoor is dit model een stuk smarter dan zijn voorganger en kan het nog beter de concurrentie aan met bekende smartwatches van bijvoorbeeld Samsung, Apple of sportmerken als Garmin en Polar. Met de Watch 3 zoekt Huawei naar een mooie balans tussen een smartwatch voor alledaags gebruik en een horloge voor sporters.

Installeren gaat via de Huawei Gezondheid-app die ik al op mijn telefoon had staan, omdat ik al een Huawei in gebruik had. Dit zorgde even voor een conflict, maar al snel had ik door hoe ik de ene kon verwijderen en dan andere toevoegen. Nieuw bij de Watch 3 is het koppelen met je Wi-Fi en het in gebruik nemen van eSIM.

Bellen

Met die laatste neemt de Watch 3 een aantal taken van je smartphone over, waaronder bellen zonder dat je telefoon in de buurt hoeft te zijn. Handig voor als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of fietsen en je toch bereikbaar wil blijven. Ik gebruikte de functie ook als de telefoon elders in huis aan de oplader lag en ik een telefoontje kreeg. De geluidskwaliteit doet namelijk niet onder voor gewoon bellen met je telefoon.

Het koppelen van je Wi-Fi is handig om de smartwatch en de apps die erop staan te updaten of om nieuwe apps te downloaden. Updaten gaat snel en simpel op deze manier. Nieuwe apps zoeken vind ik persoonlijk nog niet zo interessant. Het zou mooi zijn als het aanbod een stuk groter zou worden en dat vooral bekende apps aanhaken. Een groot gemis is Spotify. Het is namelijk technisch mogelijk om muziek op de Watch 3 te zetten en deze rechtstreeks naar je draadloze oordopjes te streamen. Dit werkt momenteel alleen nog maar met Huawei Music.

De apps en functies die ik wel gebruik hebben vooral met functionaliteiten te maken die je ook echt verwacht bij een moderne smartwatch. Zoals een stappenteller, activiteitentracker, hartslagmeter, het weer en de tijd. Meer heb je ook eigenlijk niet nodig, al ben ik wel benieuwd naar de functies die Harmony OS uiteindelijk zal gaan brengen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om deuren te ontgrendelen met je horloge of om een camera te bedienen.

Batterij

Wat verder opvalt tijdens een paar weken gebruik is het batterijgebruik. Die is beter dan veel andere smartwatches. Al moet ik zeggen dat ik iedere ochtend als ik begin met het lezen van de mail op mijn laptop het horloge aan de oplader leg. Zo is deze altijd vol. Er is ook een optie om een aantal smartfuncties uit te schakelen om zo de batterij te besparen. Op deze manier moet het mogelijk zijn om twee weken te doen op één lading. Het nadeel is wel dat je dan maar keuze hebt uit één enkele wijzerplaat.

Het leuke aan de smartwatch als deze is dat je de wijzerplaat aan kan passen aan je stemming of eventueel outfit. Er zijn functionele wijzerplaten, die veel info geven, maar ook wat meer klassieke platen. Ook is het mogelijk om je eigen foto of korte video te uploaden. Vooral de laatste optie is erg cool, maar zorgt ook dat de batterij sneller leeg raakt. Mooi is het om te ontdekken dat als je een wijzerplaat kiest je direct te zien krijgt hoe zuinig deze is.

Zelf gebruik ik de wijzerplaat zoals je die kunt zien op de foto boven deze review. Het streven is om elke dag de drie cirkels vol te krijgen. Daarnaast vind ik het fijn om direct hartslag en buitentemperatuur af te lezen. De hoogtemeter is een leuke optie voor als je op reis bent. Zelfs in het vliegtuig zag ik hoe hoog we vlogen, terwijl het horloge in de vliegtuigstand stond.

Swipen

Door vanuit het scherm te swipen kom je bij schermen die je een overzicht geven over je hartslag, stresslevel Sp02 en lichaamstemperatuur. Alles wat een veeleisende sporter zou willen weten. Start je vanuit het horloge een trainingssessie dan krijg je een scherm met informatie die je tijdens het sporten zou willen zien. Denk aan hartslag, afstand, snelheid. Ga je hardlopen of fietsen, dan krijg je ook regelmatig een gesproken update. Zo hoef je tijdens het sporten niet op je horloge te kijken.

Na afloop zie je in de Gezondheid-app op je telefoon alle info. Leuk is het bekijken van een animatie van bijvoorbeeld je hardlooprondje waarbij je ziet op welk deel van de route je hartslag het hoogst was en waar je het snelst was. Er zijn ook mooie grafieken te bekijken over je gewicht (wat je wel zelf moet invoeren), stress, hartslag en de activiteiten die je hebt gedaan. Het geeft goede inzichten over hoe goed het gaat met het sporten en mijn gezondheid.

Ik was al fan van de Huawei Watch GT2 Pro en deze heb ik moeiteloos ingeruild voor de Watch 3. Vooral het zeer scherpe en heldere scherm en de nieuwe opties als eSIM vind ik erg fijn. De Huawei Watch 3 is een aanrader voor iedereen die een smartwatch zoekt met een mooi prijskaartje, maar verder niet onder doet voor de concurrenten.

Huawei Watch 3
Zeer geschikt voor sporters
Huawei Watch 3
De vernieuwde menustructuur