Review: Huawei Sound Joy

Review: Huawei Sound Joy

Ben je veel op pad en zoek je een geweldige draagbare speaker? Eén met indrukwekkend veel bas en die ook nog eens tegen een spat water kan? De Huawei Sound Joy tikt al deze boxen en meer met een geluidskwaliteit waar menig andere draagbare speaker jaloers op kan zijn.

Voor deze review vroeg ik me af hoeveel nut een draagbare speaker in mijn leven zou hebben. Ik kom zelden op het strand, voor onze Dungeons and Dragons campaign neemt onze DM al een draagbare speaker mee en in zowel mijn kantoor als woonkamer heb ik behoorlijk goede audio. Niets bleek echter minder waar, want hoe vaak in de afgelopen tijd wel even niet de Huawei Sound Joy erbij pakte tijdens wat ik aan het doen was stond ik van te kijken. Even wat fixen in de garage? Stampende metal erbij. Muurtje schilderen in de nieuwe woning? Vrolijke K-Pop om de dag door te komen! Maar al gauw nam ik de Sound Joy zelfs mee in de badkamer om de zwoele tonen van Jack Johnson mee te zingen – met wat extra galm natuurlijk.

Premium en robuust

Deze cilindrische audio-krachtpatser is ontwikkeld met behulp van het Franse audio technologie bedrijf Devialet en kent een fraai design. Volledig rondom vinden we stevige, robuuste stof die veel grip geeft en comfortabel oppakt. Dankzij de licht uitstekende plastic voetjes ligt de Sound Joy stevig op haast iedere ondergrond en de opvallende oplichtende, meerkleurige ring aan de zijkant geeft de speaker een zeer unieke look. Deze pulseert op de muziek, maar kan ook neutraal schijnen en heeft iets rustgevends. Je kunt de speaker overal mee naar toe nemen, in iedere omstandigheid. De IP67-rating zorgt ervoor dat hij niet moeilijk doet over nat worden door de regen of andere manieren van nat worden. Het ding kan zelfs tot een meter onder water zonder stuk te gaan, wat met mijn douche ambities alleen maar praktisch is.

Waanzinnige audiokwaliteit

Maar het belangrijkste natuurlijk is hoe deze draagbare speaker klinkt en al bij het aandoen maakt hij indruk. Huawei weet waar de sterke kant van de speaker ligt en speelt bij het aanzetten direct een diep basgeluid wat steeds verder aanzwelt. Dit kan de speaker doen door de 20W luidspreker met een speciaal ontworpen koolstofvezelmembraan om basfrequenties zo laag als 50 Hz (-10 dB) voller te laten klinken. Daarnaast vinden een 10W tweeter met zijden koepel welke dergelijk getuned is dat het alle tonen helder laat klinken – ook de hoge volumes. In cijfers biedt dit dus frequenties tot 20 kHz (-10 dB), wat voor de leek gewoon ‘behoorlijk luid’ is. Dit geheel wordt afgemaakt met de ‘push-push’ passieve radiator, welke je zichtbaar ziet bewegen aan de zijkant. Hiermee worden de gevoeligheid en het bereik van de lage frequenties nog verder verbeterd waarmee het ruis en kraak volledig weet te vermijden.

Kan alles aan

Ik heb een brede muzieksmaak en merkte dat de Huawei Sound Joy ontzettend divers kan zijn. Zodra er een beetje bas in zit, knalt dit direct zonder de rest te overschaduwen en de speaker komt dan ook het meeste tot zijn recht met bijvoorbeeld dubstep of andere dansmuziek. Maar ook mijn vrouw’s hardstyle pompte er goed doorheen, waar het met metal de middens af en toe iets liet verdrinken. Voor pop vind je voornamelijk een gebalanceerde stijl welke absoluut prettig was. Het maakt wel zeker uit waar je de Huawei Sound Joy op plaatst, want niet op iedere ondergrond ervaar je dat het geluid de hele kamer kan vullen. Daarnaast kunnen de stemmen soms wat naar de achtergrond raken, wat met de Life App (voor Apple en Android) op te lossen is door andere geluidsprofielen in te stellen.

Snel en Slim

Amper heb ik de speaker overigens hoeven opladen, want de 8800 mAh batterij gaat tot 26 uur mee. Dit is echter wel met aantal caveats zoals dat de lichtring uitgeschakeld dient te worden, maar in mijn ervaring ging deze echt lang mee. Opladen ging gemakkelijk en snel dankzij de USB-C aansluiting en 40W fast charging, waardoor je weer een uur kunt luisteren na 10 minuten opladen. Verbinden verliep ook als een zonnetje vanaf diverse apparaten; de Sound Joy werd altijd gemakkelijk en snel gevonden, vereist geen codes of gekke handelingen en de verbinding bleef stabiel terwijl ik met de telefoon in mijn zak door het huis liep. Dit alles is dankzij de Bluetooth 5.2 standaard die zachter is voor de batterij, meer afstand kan overbruggen en over het geheel een stabieler signaal afgeeft. Zou je twee Sound Joys hebben, dan kun je de twee koppelen voor stereogeluid met een simpele, maar gimmicky schud actie. Ook de One-Touch overdracht, waarbij je met je Android toestel tegen de Huawei Sound Joy aantikt om een nummer af te spelen, gebruikte ik amper. Belangrijker vind ik dat de Sound Joy snel verbindt en een stabiele connectie behoudt, fantastisch klinkt en lang meegaat.

Conclusie

De Huawei Sound Joy blijkt een fantastische draagbare speaker te zijn. Niet alleen heeft waanzinnig diepe bas (zeker op de juiste ondergrond) en heldere tonen, waardoor haast alle muziek geweldig doorkomt – ook op de hoge volumes. De speaker is daarbij erg stevig en robuust, met een prachtige textuur. Samen met de oplichtende, meerkleurige ring geeft dit de Sound Joy en echte premium feel. Het is gemakkelijk om de speaker te verbinden en de connectie bleef stabiel, wat ik ook probeerde. De Huawei Sound Joy voelt op ieder vlak geweldig en het is daarom niet moeilijk om deze speaker aan te raden!

Sander Noordijk