Het nieuwe jaar is daar en steevast is OnePlus één van de eerste smartphonemakers die ons verblijdt met hun nieuwe vlaggenschip. Net als de OnePlus 11 ervoor, voelt deze OnePlus 12 als een lichte evolutie van een bewezen concept – met als resultaat een waanzinnig toestel.
Toen ik de OnePlus 12 voor het eerst in mijn handen had tijdens de Never Settle Summit in Antwerpen viel me al op dat er dit jaar weinig spectaculairs veranderd is aan de buitenkant. Het cameraeiland is iets anders gevormd en lijkt wat meer naar buiten te komen, al ligt het nog steeds in lijn met de richting die OnePlus is ingeslagen sinds de OnePlus 10. De achterzijde van mijn Flowey Emerald groene uitvoering kent een textuur die natuursteen moet weerspiegelen en of je dit mooi vindt bleek een kwestie van smaak in mijn bevolkingsonderzoek. Zelf had ik liever een egale, matte achterzijde gezien – al is deze niet zo glad als gedacht. Er voelt een fijne licht grippy textuur aan de achterzijde, waardoor het toestel niet uit je hand glijdt. Wel een shock voor de OnePlus-fan zal zijn dat de Alert Slider en de volumeknoppen van plaats hebben gewisseld. Je hebt nu aan de rechterzijde de powerknop en de volume rocker, waar aan de andere kant de alert slider huist.
Dun en soepel
Omlijst met aluminium frame voelt het toestel met 220 gram licht en dun in de hand. Hier geen groot hoekig design zoals de weg die Samsung en Nothing ingeslagen zijn, maar fraaie rondingen die fijn in de hand liggen. Het prachtige AMOLED-scherm is iets curved over de rand, wat er nog altijd premium uitziet – al heb ik het zelf liever gewoon plat. Een curved scherm pakt altijd wat meer onbedoelde aanrakingen op en de OnePlus 12 is hier niet anders in; zo kun je mijn frustratie voorstellen toen ik een shiny Pokémon misliep, omdat Pokémon Go werd afgesloten omdat mijn linkerduim op de zijde van het curved glas leunde toen ik mijn bal wilde gooien. Dat daargelaten is dit een prachtig scherm met 120Hz, die variabel is dankzij LTPO. Het gehele toestel is omlijst met Gorilla Glas Victus 2, wat hopelijk krasbestendig genoeg is om te overleven zonder screenprotector, gezien deze op mijn toestel uit de fabriek niet goed bevestigd zat. In de doos vind je overigens geen bumper zoals in andere jaren het geval is geweest, maar wel een 100W snellader en kabel om de 5400 mAh batterij mee op te laden. Dit is met 26 minuten een fantastische ervaring en door de batterijgrootte en de efficiëntie van het apparaat gaat de OnePlus 12 indrukwekkend lang mee.
Ware kracht
De echte kracht zit natuurlijk van binnen en ditmaal vinden we er de nieuwste Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, gepaard met tenminste 12 GB RAM, wat kan oplopen tot 24GB wat nog uitbreidbaar is via de opslag tot een extra 12GB. Opslag begint bij 256 GB UFS 4.0 en wat 1 TB is voor de duurste uitvoering. Zoals altijd ligt de sweetspot ergens in het midden, al heeft iedereen inmiddels zo veel cloudopslag dat een 256 GB variant meer dan verdienstelijk is. Het betreft in ieder geval genoeg beefy specs om alle apps moeiteloos te draaien en de OnePlus 12 kijkt er ook niet gek van op wanneer je meerdere apps in het geheugen lockt (zodat deze actief blijven en dus direct beschikbaar zijn) of tegelijkertijd in multitasking op de telefoon gebruikt. Interessant genoeg leert de OnePlus 12 van jouw gebruik en maakt apps die je veel gebruikt sneller beschikbaar. Belangrijk te melden is ook dat het draadloos opladen weer terug is op dit vlaggenschip, waarmee één van de weinige mindere punten aan de OnePlus 11 direct verholpen zijn.
Hasselblad-camera’s nog verder verbeterd
De focus van OnePlus ligt de laatste paar jaren op diens camera’s en de samenwerking met het legendarische cameramerk Hasselblad. Inmiddels is de samenwerking verlengd en het legt ze geen windeieren. Niet alleen zie je net als bij de OnePlus Open dat de verschillende portretlenzen afgesteld zijn om iconische Hasselblad camera- en lens-combinaties na te bootsen, het resultaat is verbluffend. Een portretfoto gemaakt met de 3x zoom variant is mijn favoriete manier om foto’s te maken nu; het beeld is zo mooi scherp en gedetailleerd, zo waar in kleuren en met een prachtig zachte blur erachter van het Bokeh-effect. De nieuwe sensoren spelen hierin een grote rol. De met Sony ontwikkelde LYT808 50MP Sensor schiet standaard al behoorlijk goede foto’s, al heeft deze het wel zwaar in zwak licht. Ook van Sony is de 48MP groothoekcamera die gebruik maakt van de IMX581 sensor en deze ligt qua prestaties net onder de primaire. De hoek van 114 graden is dan weer dik in orde, al is het niet zo extreem als OnePlus in het verleden weleens gebruikt heeft. De ster is dan ook de 3X Telefoto-camera in combinatie met de OV64B sensor die vooral als portretlens schittert.
Conclusie
De OnePlus 12 is een veilige, maar zeer solide opvolger voor OnePlus zijn vlaggenschip. Het kent de nodige spec bumps, ziet erg goed uit, ligt lekker in de hand en heeft een geweldige camerasectie. Foto’s zijn scherp en kleurrijk en met name op het gebied van portretfoto’s springt de OnePlus 12 eruit. Jammer genoeg heeft de camera het in het donker nog weleens zwaar, maar voor de meeste shots kun je uitstekend uit de voeten met dit toestel. Het toestel is snel, krachtig en daarmee een waardige aftrapper voor het seizoen 2024.
Sander Noordijk
Foto’s gemaakt met de OnePlus 12: