Spectaculaire beelden van de eruptie van de Fagradalsfjall

Het is je vast niet ontgaan dat er recentelijk op IJsland een vulkaanuitbarsting was. Uit de 385 meter hoge Fagradalsfjall stroomt nu al een tijd gloeiend hete lava. Dat zorgt voor spectaculaire beelden.

De Franse filmmaker Stéphane Ridard woonde nog maar twee weken op IJsland toen de Fagradalsfjall uitbarstte. Een buitenkans, want de vulkaan (eigenlijk zijn het er twee naast elkaar) is niet alleen zeer fotogeniek, maar ook nog eens relatief makkelijk bereikbaar op zo’n 45 km rijden vanaf Reykjavik. Met behulp van een drone schoot Ridard op 19 maart prachtige beelden van de lavastromen.

1000 graden

Het feit dat je naar vloeibaar steen zit te kijken met temperaturen van rond de 1000 graden Celsius maakt het extra bijzonder. Uiteindelijk zal de lava afkoelen en stollen, waarna er nieuw land ontstaat. Overal op IJsland zie je de resultaten van eerdere uitbarstingen terug. Deze specifieke uitbarsting van de Fagradalsfjall is voorafgegaan door een serie aardschokken tussen oktober 2020 en maart 2021. Sommige daarvan hadden een kracht van 5.6 op de schaal van Richter.

De vorige eruptie van de Fagradalsfjall was maar liefst 6000 jaar geleden. Ook was het al 800 jaar dat in de regio een vulkaanuitbarsting was. In Reykjavik waren de laatste weken regelmatig de rookpluimen van al dit natuurgeweld aan de horizon te bewonderen.

Fagradalsfjall