WhistlePig is een spannend nieuw whiskeymerk

Whistlepig whiskey

Het is altijd fijn om een nieuwe whiskey te ontdekken, zeker als deze ook nog eens heel goed smaakt. Whistlepig, een nieuwkomer op de Nederlandse markt, heeft alles in zich. De whiskeys smaken uitstekend en het merk kent een goed verhaal.

Om te vieren dat Whistlepig in Nederland verkrijgbaar is maakten we een zomerse boottocht, waarbij we uitgebreid kennis konden maken met de whiskey en de verhalen die daarbij horen. Hierbij viel al direct op dat Whistlepig zich op een aantal punt weet te onderscheiden. Allereerst het gebruik van rogge. Rye whiskey is een bekend product, maar veel producenten kiezen voor slechts 50 tot 60 procent rogge aangevuld met andere granen. Whistlepig maakt de naam rye whiskey waar met percentages rogge van rond de 96%. En dat proef je!

Vrouwen aan de top

Daarnaast is Whistlepig uniek vanwege de vele vrouwen aan de top in het bedrijf. Een ervan was mee aan boord (Liz Rhoades, Head of Whiskey Development) en kon enthousiast vertellen over de filosofie achter Whistlepig én waar de opvallende naam van het merk vandaan komt. De naam komt van een bepaald ras varkens dat rondloopt op de boerderij in Vermont waar Whistlepig gevestigd is. Deze varkens kunnen een opvallend piepend geluid produceren. Deze varkens hebben dus de naam aan Whistlepig gekregen. Naast Liz Rhoades bepalen ook Emily Harrison (head distiller) en Meghan Ireland (whiskey blender) voor een groot deel de smaken van de whiskey.

En derde punt waardoor Whistlepig zich op positieve wijze weet te onderscheiden is de experimenteerdrift. Bij Whistlepig staan er geen tradities in de weg waardoor ze lekker hun eigen gang kunnen gaan. Zo koos men er bijvoorbeeld voor om de vaten van Amerikaans eikenhout uit Vermont te halen in plaats van de meer zuidelijke staten, wat gebruikelijk is. Ook experimenteert men er gretig op los wat betreft vatrijping en blenden. Dat merken we ook als we de whiskeys gaan proeven. Whistlepig betreedt de Nederlandse markt met een core range van drie verschillende whiskeys: Small Batch Rye 10yo, Old World Rye 12yo en Estate Oak Rye 15yo.

Whistlepig Small Batch Rye 10yo

Zoals veel andere merken is de basis de 10 jaar oude whiskey. Whistlepig weet zich met deze whiskey al meteen te onderscheiden. De 10yo is niet zomaar een instapmodel, maar al meteen een premium whiskey. Dat zie al direct aan de amberkleur die de verwachting wekt van heel veel geur en smaak. We ruiken een spectaculair boeket van kruiden, sinaasappel, karamel en hout. De eerste slokken bevestigen waarom een echte rye whiskey zo goed is. Het geeft het palet aan smaken een flinke boost met pittige tonen gecombineerd met karamel en vanille om alles in balans te brengen. De afdronk is indrukwekkend met veel hout en wederom karamel.

Whistlepig Estate Oak Rye 15yo

De tweede in de proeverij is de 15 jaar oude whiskey in plaats van de 12 jaar oude. Dat is omdat ze bij Whistlepig van mening zijn dat de 12yo de topper van de core range is. Dat neemt niet weg dat de 15yo alsnog indrukwekkend is. Uit de naam kun je al opmaken dat hier gebruik gemaakt is van lokaal eikenhout uit Vermont. Doordat het hout ouder is dan wat gebruikelijk is bij het maken van vaten geeft het hout veel meer smaak aan de whiskey. Dat maakt de kleur nog dieper dan die van de 10yo. We ruiken weer de vanille en karamel, maar ook geroosterd fruit en specerijen. Bij het proeven herkennen we de smaken van de vorige whiskey, maar dan aangevuld met stoere tonen van leer en tabak. Deze blijven ook heerlijk lang hangen bij de afdronk.

Whistlepig Old World Rye 12yo

Tot slot de 12yo. De term Old World slaat hierbij op Europa. De Old World Rye 12yo is een blend van whiskeys die hebben gerijpt op Madeira-vaten, Sauternes-vaten en Portvaten. Het kostte flink wat moeite om de juiste verhoudingen te vinden, maar na veel proeven en discussiëren zijn ze bij Whistlepig meer dan tevreden over het resultaat. En wij ook! De kleur van de whiskey is het donkerst van de drie die we proeven. We ruiken weer karamel en vanille, maar ook appel en stoofpeer. Bij het proeven ontdekken we smaken als steenfruit, dadel en heel subtiel wat honing. Bij de afdronk duikt er plots ook chocolade op. Zeer indrukwekkend allemaal.

De whiskeys zijn ook uitermate geschikt voor een goede cocktail. We proefden een Old Fashioned, waarbij maple syrup en maple bitters voor een mooie balans in smaken zorgden en een Manhattan met een goede vermouth en angostura bitters. Je proeft echt dat de rogge zorgt voor meer pit in de cocktails. Whistlepig is voor liefhebbers dus zeker een naam om in de gaten te houden. Niet voor niks hebben de whiskeys al heel veel prijzen gewonnen en zeer hoge scores gekregen van bijvoorbeeld Wine Enthusiast.

Whistlepig whiskey

Whistlepig whiskey
Liz Rhoades
Whistlepig whiskey
Emily Harrison, head distiller (links) en Meghan Ireland, whiskey blender.

Whistlepig whiskey

Whistlepig whiskey