Duvel is nog lekkerder op Ierse whiskeyvaten van Teeling

Duvel Barrel Aged Irish Whiskey Vatrijping is enorm populair in de bierwereld. Duvel doet ook al een tijdje mee aan deze heerlijke trend door Barrel Aged Editions van hun bier uit te brengen. Inmiddels zijn we bij deel 7 van deze serie aangekomen met de Duvel Barrel Aged Irish Whiskey Barrel Edition.

Voor dit bier is de samenwerking gezocht met de Teeling Distillery uit hartje Dublin. Het blonde bier van Duvel heeft 6 maanden doorgebracht in vaten waar eerst Ierse whiskey in heeft gezeten. Het resultaat is een uniek bier dat bomvol smaak zit. Je merkt aan alles dat dit echt iets bijzonders is.

Dat begint al bij de verpakking. Het bier is alleen verkrijgbaar in een fles van 750 ml en heeft een alcoholpercentage van 11.5%. Het is dus aan te raden om jezelf te omringen met goed gezelschap als je de fles opent. De fles zit in een mooie luxe doos met een bijpassend glas. Dat is een variant van het klassieke Duvel-glas, maar dan zonder pootje. Hierdoor heeft het glas ook wel wat weg van een tumbler waar je whiskey on the rocks uit drinkt.

Vanille, hout en subtiele rook

Als je het bier inschenkt, merk je direct dat je niet te maken hebt met een reguliere Duvel. De kleur heeft prachtig diepe ambertinten gekregen van het whiskeyvat. Dat zegt alvast iets over de smaken die je gaat proeven. Teeling Whiskey staat bekend om zijn mooie tonen van vanille, fudge en bruine suiker. In het barrel aged bier proef je hiervan vooral de vanille en het hout van de vaten. Heel subtiel proef je ook een beetje rook van de whiskey. In combinatie met de hop en het zoetje van de Duvel levert dat een mooi bier op dat echt opvallend anders is.

Hedwig Neven, meesterbrouwer: “Van het exotische Barbados – waar we de rumvaten haalden voor de laatste Barrel Aged batch, ging het naar Dublin, Ierland. We klopten aan bij een fantastische distilleerderij met een goede reputatie en een lange geschiedenis. Niet alleen ontmoetten we daar gepassioneerde stokers maar we vonden bij Teeling Whiskey ook nog eens de perfecte vaten om onze Duvel in te laten rijpen. Dat is altijd spannend, want je hebt écht maar ‘one shot’ om het goed te doen en het is altijd afwachten hoe de smaak evolueert. Maar ik ben bijzonder trots op het resultaat en ik hoop dat mijn collega’s in Dublin het ook kunnen smaken.”

Het bier is nu te koop bij de supermarkten van PLUS, slijterijen van Mitra, geselecteerde slijters en de betere horeca.