Southern Comfort is lekker veelzijdig

lekker drankje

Steeds meer mensen maken thuis lekkere drankjes voor zichzelf of voor vrienden. De tijden dat je op een feestje of verjaardag keuze had uit bier, wijn of fris is voorbij. Ben je op zoek naar een goede basis voor een cocktail of borrel, denk dan eens aan Southern Comfort.

Het klassieke recept van Southern Comfort is afkomstig uit het bruisende New Orleans en is al bijna 150 jaar oud. Barman Martin Wilkes Heron, wiens naam nog steeds op de fles prijkt, perfectioneerde zijn cocktail Cuffs and Buttons tot wat we nu als Southern Comfort kennen.

Ingrediënten

Het recept is deels geheim, maar we weten dat Southern Comfort een likeur is op basis van Amerikaanse whiskey met fruit en specerijen. De bekendste ingrediënten zijn kaneel, sinaasappel, perzik en vanille. Die combi van whiskey en zoetigheid maakt van Southern Comfort een drank waar je heel veel kanten mee op kan.

Om te beginnen kun je Southern Comfort puur drinken. Schenk het in een tumbler met ijs (of beter nog zo’n speciale steen die je kunt koelen) en voeg daarbij gerust een partje limoen en zelfs een paar druppels van het sap toe. Deze likeur kent geen regels, dus je mag zelf gaan zoeken naar wat lekker is.

Klassieke limonade

Mixen met een frisdrank of vruchtensap is de tweede optie. De meest bekende optie is met 7UP of Sprite. Ik adviseer je op zoek te gaan naar klassieke citroenlimonade. Zoals de Lemon Mama, de Victorian Lemonade van Fentimans, Fritz-Limo of de Citroen-Hop limonade van Brouwerij Troost. Vele malen lekkerder dan dat spul uit de supermarkt! Wederom een partje limoen erbij en je hebt het perfecte zomerdrankje.

Nog avontuurlijker kan ook. Southern Comfort leent zich uitstekend als basis voor een cocktail. Ik beperk me tot de varianten die thuis redelijk simpel te maken zijn. Bijvoorbeeld de Alabama Slammer met gelijke delen amaretto, Southern Comfort en sinaasappelsap. En andere klassieker is de combi Southern Comfort met mousserende witte wijn (cava, prosecco of champagne) en sinaasappelsap. De verhouding is hier 40 ml likeur en 40 ml sap en aanvullen met wijn. Doe er lekker veel ijs en eventueel parten sinaasappel bij.

Proost!