Proef de Goose Island Bourbon County Brand Stout

Goose Island Bourbon County Brand Stout
2017 en 2018

Black Friday is niet alleen interessant voor iedereen die korting wil op een nieuwe televisie, maar ook voor liefhebbers van goed bier. Traditiegetrouw brengt de Amerikaanse brouwer Goose Island een heerlijke Bourbon County Brand Stout uit.

Dit jaar zal het zeer speciale bier voor de tweede keer op rij ook te koop zijn in Nederland. De Bierkoning in Amsterdam heeft 200 flessen voor de verkoop. Daarnaast zijn er ook 30 vintage exemplaren van de Goose Island Bourbon County Brand Stout verkrijgbaar. Reserveren is niet mogelijk. Je zult vrijdag de 23ste voor de deur van De Bierkoning moeten gaan staan.

Vorig jaar was de eerste liefhebber om half 6 ’s morgens aanwezig. Wie echt een fles wil hebben, moet dus op tijd zijn. Voor die vroege vogels is er een extra beloning. De eerste 10 mensen in de rij worden getrakteerd op een proeverij met de versies van 2018 en 2017 en krijgen een mooie goodie bag. Later die dag gaan er ook nog wat extra flessen via hopt.nl in de verkoop.

Van de tap

Ook de Beer Temple in Amsterdam doet mee met deze bijzondere release. Vrijdagavond (de 23ste) zal de Goose Island Bourbon County Brand Stout op tap verkrijgbaar zijn. Om iedere bezoeker een glas te kunnen garanderen zijn er voor deze avond kaarten te koop. Online is het evenement al uitverkocht, maar aan de deur zijn nog 50 kaarten beschikbaar op de avond zelf. Naast de reguliere Bourbon County Brand Stout kun je dan ook de zeer exclusieve Bourbon County Brand Bramble Rye Stout proeven. Deze editie is gerijpt in roggewhiskyvaten en vervolgens is er sap en puree van frambozen en bramen uit Michigan en Washington aan toegevoegd.

Wij hadden de primeur om de Goose Island Bourbon County Brand Stout als eerste in Europa te proeven op een vroege maandagochtend bij De Bierkoning. Speciaal hiervoor was Bourbon County Stout Brand Ambassador Joshua Smith uitgenodigd. Hij vertelde het bijzondere verhaal achter de Bourbon County Stout en liet ons 3 bieren proeven.

Porter

Allereerst was de Cooper Project No. 3 aan de beurt. Deze porter is de derde editie in een serie waarin Goose Island experimenteert met barrel aging. Het bier zit barstensvol bijzondere moutsoorten en heeft ook lactose toegevoegd. Ondanks het alcoholpercentage van 8.3% is dit bier zeer makkelijk doordrinkbaar. De smaak is niet te complex en bevat tonen van chocolade, vanille en andere zoetigheden.

Dan is het tijd voor hetgeen waar we voor gekomen zijn: de Goose Island Bourbon County Brand Stout. We beginnen met de vintage versie van vorig jaar. Deze heeft een jaar gelegen op fles en heeft daardoor nog mooiere smaken. Rook, bourbon en mout zijn perfect in balans en maken dit met stip de fijnste Imperial Stout die ik ooit heb gedronken en dan moet de nieuwe editie nog volgen…

Goose Island Bourbon County Brand Stout
Proeverij bij De Bierkoning

Die van 2018 overklast die van 2017 op alle fronten. Allereerst met het alcoholpercentage. Dat is van 14.1% naar 15.2% gegaan. Het bier heeft 8 tot 15 maanden gerijpt in Heaven Hill Bourbon-vaten en bevat Millenium-hop en de volgende moutsoorten: 2-rijig, Münchener, Chocolade, Karamel, Geroosterde gerst, Zwarte mout. Hierdoor is het bier pikzwart en barstensvol smaak. Je proeft chocola, vanille, karamel en rood fruit, maar ook subtiel leer en tabak. Een werkelijk formidabel en nagenoeg perfect bier. Dit wil je echt proeven als bierliefhebber!

Lokale varianten

Mocht je de mazzel hebben om in Chicago te zijn deze vrijdag, dan kun je ook nog een aantal varianten proeven/kopen. Eén daarvan, de Bourbon County Brand Bramble Rye Stout, zal ook bij de Beer Temple verkrijgbaar zijn. De overige varianten zijn: Reserve Bourbon County Brand Stout, Proprietor’s Bourbon County Brand Stout, Bourbon County Brand Wheatwine, Bourbon County Brand Vanilla Stout, Bourbon County Brand Coffee Barleywine en Bourbon County Brand Midnight Orange Stout.

Deze bieren vormen de kroon op een traditie die al ruim 20 jaar duurt. Voormalig brouwmeester Greg Hall raakt aan de praat met Booker Noe van Jim Beam. Uit deze conversatie ontstaat het idee voor het allereerste bourbon barrel aged bier. De rest is in de tijd van experimentele craft beers geschiedenis. Mocht je op de één of andere manier de kans krijgen om een fles te kopen of een glas te proeven. Laat deze dan niet liggen!