Een van de meest interessante personen in de wereld van de whisky is Dr. Bill Lumsden van Glenmorangie. Ieder jaar mag hij een heel bijzondere whisky maken. Dit jaar is dat de Glenmorangie Taghta.
De whisky’s die hij ieder jaar uitbrengt worden ook wel Glenmorangie’s cabinet of curiosities genoemd. Dr. Bill Lumsden, directeur Distillatie en Whisky Creatie bij Glenmorangie gaat daarbij op zoek naar bijzondere en kwalitatief hoge invloeden op het rijpingsproces van de whisky.
Wijn
Zo koos hij bijvoorbeeld bij de Glenmorangie Artein voor rijping in vaten waar eerst Toscaanse wijn in had gezeten en selecteerde hij bij de Glenmorangie Ealanta hoogstpersoonlijk in een bos in de bergen van de Amerikaanse staat Missouri de bomen waarmee de vaten voor deze whisky werden gemaakt.
Bij de nieuwste whisky in het cabinet of curiosities, de Glenmorangie Taghta, riep Dr. Bill Lumsden de hulp van anderen. Tijdens alle belangrijke processen bij de totstandkoming van deze whisky mochten fans en liefhebbers hun mening geven en stemmen op een van de vele opties. Dat verschilde van het soort vaten waar de whisky op zou rijpen tot de vorm van de fles en de naam. Taghta is overigens Gaelisch voor ‘de uitverkorene’. Het eindresultaat van deze crowd-managed whisky heeft na een rijping van 10 jaar op eikenhout (die alle whisky’s van Glenmorangie ondergaan) ook nog een extra rijping gehad op Manzanilla-sherryvaten. Dit zorgt vooral voor citrusachtige smaken en een zoete afdronk.
Proeven
Op een speciale bijeenkomst in de Industrieele Groote Club in Amsterdam mocht ik onder leiding van de beroemde whiskykenner Hans Offringa als een van de eersten de Glenmorangie Taghta proeven. Hieraan ging nog een heel bijzonder programma vooraf: Glenmorangie had een proeverij georganiseerd waarbij ik ook de vijf eerdere uitgaven in het cabinet of curiosities mocht proeven. Dit alles voorzien van bijpassende hapjes. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat dat een waar genot was. De proeverij begon met de ‘gewone’ Glenmorangie die als referentiekader diende. Daarna volgden de Sonnalta PX, Finealta, Artein (mijn favoriet), Ealanta, Companta en uiteindelijk als slotstuk de Taghta. Dit alles voorzien van een zeer deskundige uitleg van Hans Offringa.
Complex en interessant
De Taghta heeft een prachtige goudbruine kleur en heeft een zeer complexe geur waar echt heel veel uit te halen valt. Bijvoorbeeld: gezouten noten en toffee. Met een paar druppels water zal de geur alleen nog maar complexer en interessanter worden. Ik ruik dan ook fruit en een zoete rook. Als ik ga proeven is de smaak aan het begin redelijk gewoon. Ik proef citrusvruchten, sinaasappel en karamel, maar na een tijd komen daar diepere smaken bij: weer die gezouten noten die ik eerst rook en een houtsmaak. De afdronk is lekker zacht en zoet met typische tonen van chocola en karamel. Het mooie aan deze whisky is dat deze complex is, maar niet te. Alles is in balans. De Taghta is daarom ideaal voor zowel de gevorderde als beginnende whiskydrinker.
De Glenmorangie Taghta is vanaf vandaag (26 september) te koop bij de betere slijter voor €89,95 per fles.