Get Duked is de grappigste film van dit moment

Get Duked

De coronacrisis dwingt filmmakers om creatief te zijn met het vinden van een publiek. De bioscoop is niet altijd een optie, dus kozen de makers van Get Duked voor een release via Amazon Prime.

De film gooide hoge ogen op het South by Southwest Film Festival in 2019 en was begin dit jaar ook een hit op het IFFR. Nu is de film dus als stream te zien en dat is iets dat we je kunnen aanraden. Get Duked is een heerlijk indie-comedy vol met flauwe grappen, spannende momenten en vooral een cast vol bijzondere personages.

Schotse Hooglanden

Het verhaal draait om een groep van drie ontspoorde pubers. Op school zijn ze meerdere keren gestraft voor lompe acties en dom kattenkwaad. Om de jongens in het gareel te krijgen moeten ze in de Schotse Hooglanden een trektocht van twee dagen door de natuur zien te voltooien. Bij het startpunt blijkt dat er ook nog een vierde teamlid is: een sulletje.

Wie goed kijkt, ziet bij dat startpunt ook een bord met daarop heel veel posters van vermiste kinderen. Nog niet bewust van het gevaar trekt het viertal de woeste Highlands in. Daar maken ze al snel kennis met een gestoorde vijand die het niet zo op onopgevoede jongeren heeft. En dan is er ook nog het lokale politiekorps dat zit te smachten naar actie.

Videoclip

Get Duked zit vol met lekker flauwe grappen over drugs, onzekerheden en machogedrag. Voor regisseur Ninian Doff is dit zijn speelfilmdebuut. Hiervoor maakte hij vooral commercials en videoclips en dat is te zien. Hij durft een energieke beeldtaal neer te zetten die vooral goed tot zijn recht komt als er in de film iemand drugs heeft gebruikt.

Ook het gebruik van lekker nadrukkelijke hiphop in de soundtrack pakt goed uit. Tussen de vele grappen en absurde situaties in oogt de film als een moderne muziekvideo, maar dan wel met vier onzekere jongens in de Schotse natuur.