Pokémon Let’s Go Eevee Review

Pokémon Let’s Go Eevee Review

Fans van de franchise vragen er al jaren om: een Pokémon-game op een console in plaats van een handheld. Met Let’s Go Eevee en Let’s Go Pikachu wordt hun wens eindelijk vervuld, maar is dit wel de game waar ze al die tijd op hebben gewacht?

First things first: dit is niet de grote nieuwe Pokémon-RPG waarin we hoogstwaarschijnlijk kennis gaan maken met een stortlading aan nieuwe monsters. Deze is nog in ontwikkeling bij Nintendo en komt volgens henzelf in 2019 uit. We hebben hier te maken met een remake van Pokémon Yellow. Precies, de generatie waarmee de ongekende rage begon in de jaren 90.

Ondanks het feit dat het remake is van een game die we tientallen jaren geleden hebben gespeeld, voelt Let’s Go Eevee niet aan als een oude game in een grafisch vernieuwd jasje. Door de jaren heen zijn de Pokémon-games geëvolueerd (no pun intended) en een scala van die toevoegingen zijn ook mee gegaan naar Let’s Go. Tegelijkertijd weet het ook volledig nieuwe elementen te introduceren die – naar mijn mening – al jaren geleden toegevoegd hadden moeten worden.

Pokémon Let’s Go Eevee Review

Het grootste pluspunt dat ik daarvan kan benoemen, is het feit dat je nu de wilde Pokémon te zien krijgt in het gras, in plaats van dat je plots aangevallen kunt worden als je daar doorheen loopt. Dit alleen al (in combinatie met het feit dat je standaard rent in plaats van wandelt) verhoogt het tempo van de game aanzienlijk, waardoor het minder een sleur wordt.

Zubat

Een grot waar je om de haverklap aangevallen werd door talloze Zubats is nu een eitje, doordat je de vleermuizen kunt ontlopen en het scherm van de Switch of TV simpelweg groter is dan de Gameboy destijds. Hierdoor is de zoektocht naar de uitgang een stuk makkelijker. Het blijft hier echter niet bij.

Pokémon Let’s Go Eevee Review

Vergeleken met het origineel zit de meest drastische verandering ‘m wel in de manier waarop je de Pokémon vangt. Waar je voorheen een gevecht aanging met de wilde monsters, waarna je ze kon vangen als ze verzwakt waren, gaat dit nu via de wijze hoe je dit doet in Pokémon Go op je smartphone. De volledige game is dan ook met slechts een Joycon controller te spelen en het vangen doe je middels een daadwerkelijke gooibeweging.

Hoewel de registratie van het gooien vaker wel werkt dan niet, registreerde de Switch zo af en toe een worp naar rechts als een harde naar links en vice versa. Een mogelijkheid waardoor ik op de TV met een controller kon spelen, zonder motion controls, had ik dat ook erg fijn gevonden. In handheld mode is het namelijk wel mogelijk om ze te vangen middels een druk op de knop, waar je het richten op de Pokémon doet door de Switch rond te bewegen als een camera.

Omdat je nu bij het vangen een monster of het winnen van een gevecht altijd XP krijgt voor je gehele team (iets wat in de voorgaande games alleen mogelijk was door een speciaal voorwerp dat je zelf aan of uit diende te zetten), heb je vrijwel altijd een team wat rond eenzelfde hoogte zit qua level. Dit zorgt er tegelijkertijd wel voor dat het hele train-aspect verloren gaat en ik zonder problemen door de wereld heen walste. Let’s Go Eevee is dan ook een stuk gemakkelijker dan het origineel, waardoor het toegankelijker is voor de jongere gamer, maar misschien te makkelijk voor de oudere gamer op een nostalgische trip.

Ondanks de nieuwe gameplay-toevoegingen is Let’s Go Eevee namelijk wel een trip down memory lane als je de oude games hebt gespeeld. Dorpjes, wegen en gyms zijn nog altijd hetzelfde en zien er op de Switch geweldig uit door de nieuwe graphics. Het blijft echter niet bij de graphics, want ook de soundtrack is voorzien van een update, waardoor bijvoorbeeld het spookachtige deuntje van Lavender Town een stuk frisser klinkt.

Conclusie

Waar ik in eerste instantie had verwacht dat Pokémon Go in één van mijn favoriete jeugdgames gepropt zou zijn, is dit verre van het geval. De Go-implementatie houdt gelukkig op bij het vangen van de monsters en het overzetten van de smartphone Pokémon naar de Switch-versie, waarna er een gemoderniseerde versie en vooral snellere van een klassieker overblijft. Tegelijkertijd zorgt dit er wel voor dat de game een heel stuk makkelijker is dan dat deze was, waardoor het voor oudere gamers die op een nostalgische trip zijn misschien té makkelijk is.

Pokémon Let’s Go Eevee en Let’s Go Pikachu zijn nu exclusief beschikbaar voor de Nintendo Switch.

Marc de Haas