Het unieke eilandgevoel van Jura Whisky

Jura Whisky

Hoe breng je het typisch Schotse eilandgevoel naar Amsterdam? Door op een regenachtige dag de boot naar Pampus te pakken. Jura Whisky nam ons mee voor een proeverij en diner.

Als het op whisky aankomt dan is Jura een buitenbeentje. Dat komt voor een groot deel vanwege het gelijknamige eiland waar de whisky van afkomstig is. Op Jura is maar 1 weg, 1 pub, 1 winkel en 1 distilleerderij. Daarnaast zijn er zo’n 200 mensen en meer dan 5000 herten. Jura Whisky is veruit de grootste werkgever op het eiland. Je kunt dus stellen dat het eiland en de whisky innig met elkaar verbonden zijn.

Als sinds minstens 1502 maken ze whisky op Jura, maar vanwege het sterk teruglopen van de eilandpopulatie sloten zo’n 100 jaar geleden de deuren van de stokerij. Gelukkig was er een groep eigenwijze types die Jura eind jaren 50 weer nieuw leven inblies. In de jaren erna is het merk uitgegroeid tot een bekende naam.

Jura Whisky
Proeverij

Wat maakt Jura nou zo anders dan al die andere merken? Dat kregen we dus te horen tijdens een proeverij in het fort op Pampus. Terwijl het buiten noodweer was proefden we 5 verschillende en vernieuwde whisky’s van Jura. Zoals gebruikelijk van jong naar oud. Waar veel merken die single malts verkopen beginnen bij de 10 jaar oude zit er bij Jura nog een whisky onder: de Journey.

Jura Journey

Deze Journey heeft geen leeftijdsaanduiding, maar heeft overduidelijk een tijdlang in Amerikaanse bourbonvaten doorgebracht. Karamel, fruit en een vleugje rook zijn perfect in balans. Vooral de zeer subtiele rook is opvallend omdat veel andere whisky’s uit de regio veel rokeriger zijn. Denk bijvoorbeeld aan het eiland Islay dat ten zuiden van Jura ligt.

Jura 10

De 10 jaar oude Jura is een Journey die nog een paar jaar extra heeft mogen rijpen op vaten waar Oloroso-sherry in heeftt gezeten. Dit voegt allerlei moois als chocolade en peper aan het smaakpalet toe. Hierdoor is de Jura 10 eigenlijk niet te vergelijken met andere 10 jaar oude single malts die vaak minder complex van smaak zijn.

Jura 12

De volgende stap is de Jura 12. Het grote verschil met de 10 is de leeftijd. De gebruikte vaten zijn min of meer hetzelfde, maar die extra 2 jaar zorgt dat je plots ook honing, banaan en kandij proeft. Ook deze whiskey is spannender dan zijn leeftijd doet vermoeden.

Jura Seven Wood

Seven Wood is de meest experimentele uit de Signature Series van Jura. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er maar liefst 7 verschillende soorten houtrijping aan te pas gekomen. De basis is vanzelfsprekend Amerikaans eiken, maar daarna volgen er verschillende vaten uit heel Frankrijk: Vosges, Bertranges, Jupilles, Allier, Tronçais en Limousin. Dit levert spannende smaken als gedroogd fruit en drop op. Een tip van de Schotten om hierbij een glaasje water met komkommer te drinken.

Jura 18

Slotstuk is de Jura 18. Deze topper dankt zijn unieke smaak aan vaten waar eerst een uitstekende Premier Grand Cru Classé uit de Medoc in heeft gezeten. Rode wijn dus. Hierdoor is de 18 totaal anders dan zijn voorgangers. Je proeft rijp rood fruit als bramen en bosbessen samen met koffie en chocolade. Je begrijpt dat deze whisky zich prima laat serveren tijdens het dessert van een goed diner.

Na de proeverij kregen we nog een diner cadeau van Jura. Er was kreeft, lamsvlees en shepherd’s pie. De barmannen serveerden cocktails met Jura en bijpassende bieren van Pontus Brewing uit Amsterdam. Voor de combi van hun Dark Hops met een Jura 18 was fenomenaal goed.

biertje van Pontus
Er waren ook lekkere biertjes

Door de unieke combinatie van locatie, de geweldige whisky’s, de verhalen over het eiland, het eten en het bonte gezelschap heeft Jura whisky een erg goede indruk op me gemaakt. Gelukkig kan ik dankzij de goed gevulde goodie bag de komende tijd ook thuis van de whisky’s genieten. Zo met de donkere dagen voor de deur raad ik je aan om ook een fles Jura in huis te halen.

Cocktails

Ben je trouwens niet zo’n liefhebber van pure whisky, dan moet je op de website van Jura kijken voor recepten waarmee je heerlijke cocktails maakt. Ik deel er alvast twee die lekker makkelijk te maken zijn:

Jura Cloudy Collins:
50 ml Jura Journey
50 ml troebel appelsap
wat druppels limoensap
serveren in een hoog glas met ijs

Jura Sunset
50 ml Jura 10
5 ml citroensap
afvullen met San Pellegrino Blood Orange
serveren in een hoog glas met ijs

Jura Whisky
Een deel van de line-up
Bellen naar Jura
In gesprek met de eilandbewoners

Jura Whisky

Jura Whisky

Jura Whisky