Whiskyproeverij: Bowmore Small Batch

Bowmore Small Batch

Elke streek in Schotland heeft zijn eigen whisky’s, waarvan die van het eiland Islay een van de meest uitgesproken smaken hebben. Islay-whisky staat gelijk aan het ruige leven aan de kust en de turf op het eiland.

Dit proef je terug in de whisky’s. Niet iedereen zal deze heftige smaken direct kunnen waarderen, zeker de niet zo ervaren whisky-drinker, maar een goede Islay-whisky is des te interessanter voor mensen die op zoek zijn naar wat avontuur in hun glas. De whisky’s van Bowmore zijn een uitstekende keuze om mee te beginnen. De master distiller van Bowmore weet als geen ander alle smaken in perfecte harmonie samen te brengen. Je proeft dus niet alleen de rook of het zout, maar deze zijn een onderdeel van een complex geheel.

Sinds kort is de Bowmore Small Batch op de markt, de eerste toevoeging aan de permanente collectie van het merk sinds 2006. De Small Batch is om meerdere redenen de perfecte introductie om Islay-whisky mee te ontdekken. Deze whisky bestaat uit 2 onderdelen: whisky die heeft gelegen op ‘first-fill’ bourbon-vaten en whisky die op ‘second fill’ heeft gelegen.

Invloed op smaak

Bowmore heeft dus gebruikte bourbonvaten uit de VS gehaald om daar de whisky in te laten ontwikkelen. First fill houdt in dat de vaten rechtstreeks uit de States zijn gekomen en in de tussentijd voor niets anders zijn gebruikt. Bij second fill heeft er al een keer whisky in gezeten. Beide omstandigheden hebben hun eigen invloed op de smaak. De first fill geeft bijvoorbeeld smaken als vanille en eikenhout en de second geeft weer citrus en honing door. Evenals het crème-gevoel in de mond wat zo kenmerkend is voor een mooi malt-whisky.

Voor de Bowmore Small Batch zijn deze first en second fill samengevoegd tot een harmonieus geheel. Wat als eerste opvalt als je de fles opent en een glas inschenkt is de mooie kleur. Alsof het zonlicht van een mooie zomerdag is gevangen in het glas. Als je dan ruikt ontdek je zoete tonen van honing, vanille, toffee en heel licht wat rook en zeezout. Bij de eerste slok komt daar dan citrus en wat hout bij. Als je deze hebt doorgeslikt proef je nog even al het zoets en wat langer het hout.

Zomerdag

Als je na een paar slokken een paar druppels water toevoegt aan je glas zul je merken dat de Bowmore Small Batch nog zachter en toegankelijker zal worden. Bij Bowmore zelf omschrijven ze de Small Batch als een zomerdag op het eiland. Daar heb ik niets aan toe te voegen. Je haalt inderdaad de zon in huis met een fles van deze whisky.

Deze whisky is dus behoorlijk toegankelijk en niet alleen vanwege de niet te moeilijke smaak, maar ook vanwege de prima prijs van €36 voor een fles. Ook het relatief lage alcoholpercentage van 40% draagt daar aan bij. Normaal gesproken drink ik van Bowmore voornamelijk de 15 Year Old Darkest die op sherryvaten heeft gelegen, maar deze versie heeft ook een plekje veroverd in mijn vaste drankencollectie.

Bowmore Small Batch

whisky