Glenfiddich experimenteert verder met de Fire & Cane

Glenfiddich Experimental Series #4 Fire & Cane

Drie jaar geleden begon de Schotse distilleerderij Glenfiddich met de Experimental Series. Inmiddels zijn we aangekomen bij het vierde experiment: Glenfiddich Fire & Cane.

Met de Experimental Series wil Master Blender en Malt Master Brian Kinsman uitzoeken wat voor smaken er allemaal mogelijk zijn bij het creëren van whisky. De vierde editie van de serie is gebaseerd op een idee dat Kinsman al in 2003 had en hij nu dus eindelijk ten uitvoer brengt. Zoals je aan de naam kunt zien, is de Fire & Cane opgebouwd uit twee elementen.

Allereerst het vuur. Normaal gesproken kom je rokerigheid niet tegen bij een Speyside-whisky als Glenfiddich. Toch zijn de rokerige whisky’s van bijvoorbeeld het eiland Islay erg interessant qua smaak. Dus liet Kinsman een hoeveelheid geturfde gerst stoken. De spirit die hieruit ontstond, ging vervolgens eerst in Amerikaanse bourbonvaten en daarna in vaten waar rum in heeft gezeten.

Spannende combinatie

Vooral dat laatste zorgt voor de zoete tegenhanger van het vuur. De subtiele rooksmaak en het zoete van de rum vormen samen een spannende combinatie. Het is voor de whiskyliefhebber vooral interessant hoe een Speyside-whisky als Glenfiddich smaakt als deze geturfde gerst als basis zou hebben. Een geslaagd experiment dus van Brian Kinsman en Glenfiddich.

In Nederland was er een fijne lancering van de Glenfiddich Fire & Cane in het Hotel Sofitel Legend the Grand Amsterdam. In de prachtige binnentuin van het hotel proefden we eerst een cocktail op basis van Fire & Cane, waarna we een korte proeverij met uitleg over de nieuwe whisky kregen. Naast Fire & Cane proefden we daar ook de reguliere 12 jaar oude Glenfiddich en de 21 jaar oude, die een finish op Cubaanse rumvaten heeft gekregen. Restaurant Bridges zorgde voor bijpassende hapjes.

Proefnotities

Kleur: goud
Neus: groen fruit (peer, appel) subtiele rook, eikenhout
Smaak: subtiele rook (zonder het medicinale die sommige rokerige whisky’s hebben), fudge, zoete peer en appel, specerijen, rum, houttonen
Afdronk: rokerig, zoet en kruidig

Glenfiddich Fire & Cane is nu in beperkte oplage verkrijgbaar bij zelfstandige slijterijen en geselecteerde Gall&Gall winkels voor de adviesverkoopprijs van €44,99.

Glenfiddich Experimental Series #4 Fire & Cane
Foto; Tony Perez