Glenmorangie Bacalta is de nieuwste Private Edition

de nieuwe private edition van glenmorangie

De lente is nog niet begonnen, maar je kunt nu al de zon in huis halen met de nieuwste whisky in de serie Private Edition van Glenmorangie: de Bacalta.

Private Edition is de speeltuin voor master distiller Dr. Bill Lumsden van Glenmorangie. Iedere editie uit deze serie is een unieke whisky die echt anders is. Bacalta is Schots-Gaelisch voor gebakken en verwijst naar de zeer bijzondere vaten waar deze whisky in heeft gerijpt.

De inspiratie kwam dit keer van een oude uitgave van Glenmorangie: een whisky die had gelegen op Madeira-vaten. Voor de achtste editie van Private Edition wilde Lumsden dit opnieuw doen, maar dan wel helemaal perfect. Hiervoor importeerde hij eikenhouten vaten uit de VS, waar Glenmorangie een eigen bos heeft. Deze vaten zijn vervolgens aan de binnenkant bewerkt met vuur en naar het eiland Madeira verscheept.

Twee jaar in de zon

Daar is volzoete Malmsey-wijn in de vaten gegaan. Dit is de zoetste en lekkerste variant van Madeira, gemaakt van het van Kreta geïmporteerde druivenras Malvasia. Deze vaten hebben vervolgens twee jaar in de volle zon gestaan, zodat de smaken door invloed van de warmte extra diep in het vat zijn gedrongen. Daarna hebben de lege vaten de reis gemaakt naar Schotland waar ze zijn gevuld met whisky die eerst al in bourbonvaten heeft gerijpt.

Het resultaat is een whisky waar je echt de zon in kan zien en proeven. Allereerst valt de mooie gouden kleur op. Daarna ruik je rijpe abrikozen en witte chocolade. En als je gaat proeven ontdek je tonen van toffee, gebakken fruit, honing en dadels. De afdronk is rijk en stroperig. Kortom: een zeer speciale whisky.

De Glenmorangie Bacalta Private Edition is te koop bij de betere slijter voor een adviesprijs van €99,-.

de nieuwe private edition van glenmorangie