Honeywell evohome zorgt voor comfort én bespaart energie

Honeywell Evohome

Afgelopen winter hebben wij uitgebreid de Honeywell evohome getest. Dit is een moderne thermostaat die in elke kamer van je huis afzonderlijk de temperatuur regelt. Zeer handig en kostenbesparend.

Ik woon in een groot huis met 4 etages, ideaal voor een systeem als de Honeywell evohome. Er zijn namelijk kamers waar je zelden of alleen op bepaalde momenten van de dag komt. Het is zonde als in die ruimtes de hele dag de verwarming aan staat. Daar valt dus al heel wat te besparen. Ook zijn er kamers die je net iets koeler of warmer wilt hebben dan gemiddeld. Dat is ook mogelijk.

In de oude situatie had ik alleen een thermostaat in een onhandige hoek van de woonkamer. Na een bezoek van de installateur had ik plots op iedere verwarming in huis en thermostaatknop zitten. Al deze thermostaten staan in verbinding met de evohome. Deze heeft een groot display met touchscreen waarop alle informatie te vinden is en waarmee je alles kunt regelen. Dit apparaatje staat op de grote tafel waaraan ik vaak zit te werken. Ook heb ik een app op mijn smartphone waarmee ik alles kan bedienen.

Regelen en programmeren

Op het display van de evohome kan ik van elke kamer in mijn huis de temperatuur bekijken, regelen en programmeren. Vooral dat laatste is erg leuk om te doen. Je kunt voor elk uur van elke dag van de week de temperatuur instellen. Een mooi voorbeeld is de hal bij de voordeur. Elke doordeweekse dag net voordat de kinderen naar school gaan en als ze weer thuiskomen, springt de verwarming daar aan. De rest van de dag staat deze laag. Het is daar dus comfortabel als het moet, maar de rest van de tijd bespaar ik er energie.

Wanneer er plots uitzonderingen zijn, kun je via de app of de evohome heel makkelijk tijdelijke uitzonderingen toevoegen. Tijdens een filmavond op een koude winteravond maak je het bijvoorbeeld 1 of 2 graden warmer in de woonkamer. Of na het sporten gaat de verwarming even aan in de badkamer, zodat een douche nog comfortabeler is. Andersom kan ook: als ik met het hele gezin een dag op pad ben, dan gaat overal in huis de temperatuur een paar graden omlaag. Met de app zet ik een half uur voordat we thuis komen alles weer aan.

Geld besparen

Aan het begin is het wel even wennen om je bewust te zijn van alle mogelijkheden. Het instellen van een compleet weekprogramma is daarbij een goede start. Toen ik me eenmaal bewust was van het nieuwe systeem in mijn huis, vond ik het steeds leuker worden om er slim gebruik van te maken. Het doel was om het overal in huis behaaglijk te maken en ook geld te besparen.

Dat is gelukt. Ik heb inmiddels de jaarafrekening van mijn energieleverancier ontvangen. Ik krijg 150 van ze terug en mijn maandbedrag gaat ook nog eens omlaag. En dat terwijl ik de Honeywell evohome pas vanaf eind februari in huis had. Volgend jaar ga ik voor een teruggave van minstens 200 euro. Dat moet gaan lukken!

Op de website van de Honeywell evohome kun je met behulp van een configurator bekijken of dit systeem ook iets voor jouw huis is.

Honeywell Evohome
Je kunt ook je smartphone gebruiken.
Honeywell Evohome
Op de display zie je de temperatuur in elke kamer in huis.