Review: Huawei Smart Watch GT3-series

Review Huawei Smart Watch GT3-series

Dat Huawei smartphones door de ban vanuit de Verenigde Staten flink hebben geleden is overduidelijk en zonde. Maar het Chinese bedrijf zit niet stil en bevindt zich haast in alle markten. Zo ook die van mooie accessoires en zodoende testte ik hun nieuwe lijn aan Smart Watches.

Sinds een paar jaar maak ik gebruik van de Huawei Smart Watch GT2, gewoon op mijn reguliere Android-toestellen. De stap naar de GT3 lijkt niet zo groot maar brengt wel een paar zeer voelbare verbeteringen met zich mee. Ook is het interessant dat de GT3-series nu in drie varianten komt: de reguliere GT3, wat de standaard opvolger is, de GT3 Pro wat het net dat stapje verder neemt en de GT3 Runner – een horloge gericht op de sporter.

Fraai design

Alle horloges komen in diverse verschillende maten variërend van een 42mm tot een 46mm wijzerplaat. De eerste variant voelt wat klein op mijn pols, maar staat niet ontzettend gek. Het grotere horloge oogt om mijn pols wel als de meer logische maat. Het glas kent een lichte bolling, waardoor het scherm er zeer natuurlijk uitziet. Met het 1,43″ Amoled display ogen zwarte elementen ook daadwerkelijk diep zwart en poppen de kleuren helder. Dit is omringt door een 11mm hoge behuizing, die met 42,6 gram ook niet zwaar om de pols valt. Bandjes zijn uiteraard makkelijk verwisselbaar en we vinden er twee knoppen. Feitelijk is dit een evolutie van de GT2, waar onder een knop zit voor de workout routines, maar de bovenste knop vervangen is voor heuse draaibare kroon – vergelijkbaar met de Apple Watch bijvoorbeeld.

Subtiel, maar merkbaar

De kroon wordt gebruikt voor het scrollen door de applicaties en menu opties. In eerste instantie opent het overzicht met applicaties in de bubbelvorming overzicht, waarbij je in- en uitzoomt door aan de kroon te draaien. Erg prettig vind ik dat de kroon ribbelig is en haptische feedback geeft bij het wisselen tussen opties; kleine tikjes die bevestigen actie gelukt is. Wijzig je deze weergave naar een lijst, dan blader je soepel door de beschikbare applicaties. Deze vernieuwde soepelheid is te merken in alles wat je doet met het horloge. Het bruikbare werkgeheugen is uitgebreid 4 GB waardoor het horloge zichtbaar minder moeite heeft met zijn taken. Qua opslag kun je met 32 GB nu aanzienlijk meer muziek kwijt wanneer je zonder je telefoon gaat hardlopen. Daarnaast is er aan de sportzijde flink verbeterd.

Voor de actieveling

De Huawei Smart Watch GT3 series neemt een hoop over van zijn voorganger die al uitgebreid gezondheid kon meten. Zo meet het hartslag, SpO2-waarden, stress- en slaapniveaus welke allen gemakkelijk in te zien zijn. Door te swipen op het horloge krijg je de snelle statistiek en op de Huawei Health app op je smartphone krijg je het volle rapport. Zo is het voor mij als jonge vader interessant om te zien hoeveel uren diepe slaap ik haal en hoe vaak ik wakker en actief ben in de nacht. Nieuw is een temperatuurmeter zodat je lichaamstemperatuur kunt door de dag kunt meten. Huawei meldt dat deze nieuwe sensoren accurater meten en wat ik gemerkt heb is dat het in ieder geval consistent data doorgeeft. Het kwam met de GT2 geregeld voor dat gegevens niet doorkwamen, terwijl ik het horloge goed om had. Dat is dus verleden tijd, maar nog steeds kan deze GT3 niet door getatoeëerde huid meten. Iets om rekening mee te houden bij de aanschaf. Ga je echter aan de slag met hardlopen, fietsen of andere workouts dan geeft het goede inzichten in wat er gebeurt. Ook kunnen de sportprogramma’s je begeleiden zonder dat je de telefoon uit je zak hoeft te halen. Wordt dit je hoofdfocus? Dan zou ik adviseren de veel lichtere Huawei GT3 Runner te nemen.

De app die alles verbindt

De Health App houdt alles bij en toont mooie overzichten, wat zeker interessant is over tijd. Wat deed jouw hartslag over de afgelopen maand en zijn er patronen te vinden in slechte nachtrust? Heb je meer Huawei-apparatuur, zoals mijn weegschaal, dan komt dit allemaal samen in één fraai overzicht. Je past er instellingen mee aan, houdt het horloge up to date en installeert apps en wisselt wijzerplaten. Dit gaat doormiddel van de store die flink wat keuze biedt door de community met prijzen die uiteenlopen van een paar cent tot een paar euro. Liever geen geld uitgeven? Dan is er een ruim assortiment aan gratis wijzerplaten die razendsnel gedownload worden naar je horloge. Ik hoopte de Huawei Wallet-applicatie te kunnen koppelen met Google Pay of m’n lokale bank-app, maar deze dienst bleek totaal niet beschikbaar in Nederland. Hetzelfde geldt ook voor het beperkte aantal apps wat beschikbaar is voor het horloge.

Beleving

Vanaf de wijzerplaat veeg je opzij om toegang tot zes custom cards te krijgen, zoals hartslag, slaap meter, huidtemperatuur, activiteitenoverzicht of je favoriete workoutschema. Veeg je omhoog dan zie je notificaties van de applicaties die je in de app toestaat berichten door te sturen. Het is mogelijk om Whatsapp, Signal, SMS en andere tekst berichten te lezen, al zal je geen afbeeldingen kunnen zien. Antwoorden is mogelijk via een aantal aanpasbare quick messages, waar volle controle hierover door dicteren de voorkeur zou hebben. Een veeg van boven naar beneden brengt de instellingen, mogelijkheid om het toestel stil te laten blijven (handig met kinderen naar bed doen en niet de hele kamer verlicht wordt wanneer ik mn arm beweeg), een alarm te zetten of om eventueel opgebouwd water uit het horloge te blazen. Er is ook een optie om het scherm een periode aan te houden die je kunt instellen van vijf tot twintig minuten. Helaas betekent dit dat het niet mogelijk is om de horloges altijd aan te hebben en zal je ze altijd moeten wekken door je arm te bewegen. Concurrenten zoals de Apple Watch doen dit door een variabele refresh rate te kiezen waarbij het scherm slechts één keer per seconde ververst wordt. De positieve keerzijde hiervan is dat de 46mm versie van de Huawei GT3 series 14 dagen meegaat met gemiddeld gebruik, waar het kleinere model een week haalt. Opladen gaat overigens gemakkelijk via de meegeleverde wireless charger al kon ik de GT3 ook opladen op mijn Lenovo Smart Clock.

Going Pro

Wil je net dat stapje meer, dan is er de Huawei Smart Watch GT3 Pro, welke ik in ceramic white ontving. Zeker gecombineerd met een witte wijzerplaat maakt dit een in het oog springende combinatie. Ook de hogere kwaliteit in materialen geven het net die meer chique feel ten opzichte van z’n broers. Wel valt de rand om het scherm meer op wanneer deze uitstaat. De extra’s van dit horloge zitten vooral in de nog uitgebreidere workout-mogelijkheden met opties als freediving tot wel 30 meter diepte of voor het verbeteren van je golf-slag.

Naast de diverse gezondheidsopties zoals het bijhouden van- en attenderen op de menstruatie-cyclus en mogelijkheid voor het trainen van slaapapneu, wat zeer positief kan uitpakken voor mensen met de klachten.

Conclusie

Met de Smart Watch GT3, GT3 Runner en GT3 Pro maakt Huawei een uitstekende set aan horloges die allen een eigen doelgroep hebben. De horloges werken snel en meten betrouwbaar en dankzij de uitstekende integratie met de app lees je gemakkelijk statistieken uit en wissel je wijzerplaten. Jammer is dat het horloge geen always on display kent en sommige functionaliteiten beperkter zijn dan in andere landen. Toch ervaarde ik de GT3 als een bijzonder prettig horloge. Hij gaat erg lang mee, werkt razendsnel en is met de nieuwe kroon gemakkelijker te bedienen. Kortom, een serieuze kandidaat om te overwegen bij het shoppen naar een nieuwe Smart Watch.

Sander Noordijk

Review Huawei Smart Watch GT3-series