Muziektips voor het weekend (212)

Knocked Loose
Knocked Loose. Foto: Brock Fetch

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren, en te kijken, deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify. Wij hebben deze week overigens enorm genoten van een optreden van Adrianne Lenker in Berlijn. Een van de betere shows die we zagen in tijden.

Album van de week: Knocked Loose

Dit album is waarschijnlijk niet geschikt voor iedere lezer van deze rubriek. De muziek die deze Amerikaanse band maakt is behoorlijk intens. In nog geen half uur weet Knocked Loose keihard in te beuken op de luisteren met opgefokte hedendaagse hardcore/metalcore. Net als Turnstile verwerkt Knocked Loose invloeden uit popmuziek in hun geluid, maar het eindresultaat is in dit geval minder geschikt voor een breed publiek. Alhoewel: het is in het verleden ook bands als Pantera, Sepultura en Korn gelukt om de sprong te maken. Wie weet flikt Knocked Loose wel hetzelfde kunstje.

Steve Albini

Deze week kregen we het trieste nieuws dat Steve Albini onverwachts was overleden. Deze man heeft de afgelopen decennia een belangrijke stempel gedrukt op de alternatieve muziek. In de playlist hierboven hoor je nummers waar hij als producer aan meewerkte.

Beabadoobee

Het schijnt dat voor een artiest het opnemen van het derde album het moeilijkste moment in de carrière is. Beabadoobee tackelt dat probleem door Rick Rubin te vragen voor de productie. Het album gaat This Is How Tomorrow Moves heten en komt op 16 augustus uit.

Hinds

Het recente album van The Black Keys was een aangename verrassing. Dat kwam mede door de frisse inbreng van Beck. Nu voert hij het zelfde trucje uit bij het Spaanse rockduo Hinds. En ook hier slaagt hij weer met vlag en wimpel.

Arooj Aftab

Arooj Aftab is te porren voor een avondje uit met goede whisky en de gesprekken die dan vanzelf loskomen. Alleen komt het op dat soort avonden wel eens voor dat iemand net iets te veel op heeft of het late tijdstip zorgt voor plotse vermoeidheid. De energieke avond gaat dan uit als een nachtkaars, maar gelukkig blijven de goede herinneringen. Over precies dat soort uitjes gaat de nieuwe single van Arooj Aftab.

Pathé Sound Sessions

Pathé Sound Sessions

Moderne bioscoopzalen beschikken over een indrukwekkende geluidsinstallatie. Daar kun je dus ook heel goed muziek op afspelen. Dat is dan ook precies wat er gaat gebeuren tijdens de Pathé Sound Sessions. Tijdens deze sessie kun je achterovergeleund in de comfortabele bioscoopstoel naar een aantal legendarische albums luisteren. Tijdens het luisteren draag je een speciaal slaapmasker zodat niet je af kunt lijden en de muziek helemaal centraal staat.

De eerste serie van Pathé Sound Sessions start donderdag 30 mei en is te beleven tot en met zondag 28 juli bij deze vijf Pathé Bioscopen: Amsterdam City, Rotterdam Schouwburgplein, Utrecht Leidsche Rijn, Den Haag Buitenhof en Eindhoven. Tickets kosten €11.50. Het programma:

• Donderdag 30 mei + zondag 2 juni 2024 Miles Davis – Kind of Blue (5.1 Mix)
• Donderdag 13 juni + zondag 16 juni 2024 Tame Impala – Currents
• Donderdag 27 juni + zondag 30 juni 2024 Nas – Illmatic (30th Anniversary)
• Donderdag 11 juli + zondag 14 juli 2024 The Jimi Hendrix Experience – Electric Ladyland
• Donderdag 25 juli + zondag 28 juli 2024 Daft Punk – Random Access Memories

Nieuwe albums

Pokey LaFarge

De muziek van Pokey LaFarge tovert altijd een glimlach op ons gezicht. Na een flink aantal albums heeft hij toch weer een verrassing in petto. De titel Rhumba Country geeft daarvan al iets prijs. Dit album klinkt opvallend zomers, om preciezer te zijn: als een zomer in de jaren 50.

Kings of Leon

Met hun gigantische hit Sex on Fire brak Kings of Leon door bij het grote publiek. Deze doorbraak zorgde er tegelijkertijd voor dat muziekpuristen de band niet cool meer vonden. Gelukkig trekt Kings of Leon zich op het nieuwe album nergens iets van aan en doet het viertal gewoon waar ze zin in hebben. Dat zorgt voor een verrassend leuke plaat.