Alex Roeka heeft nog steeds Nieuwe Dromen

Alex Roeka en zijn band op het podium van het Parktheater in Alphen aan den Rijn

Wegens succes verlengd. Mede door het winnen van de cabaretprijs Poelifinario heeft Alex Roeka zijn Nieuwe Dromen-tour verlengd tot het einde van het jaar. Wij bezochten het optreden in het knusse Parktheater in Alphen aan den Rijn.

Bij het betreden van het podium viel op dat vaste drummer Jeroen Kleijn voor dit optreden was vervangen door de Rotterdamse Pim Dros. Hopelijk zit er niks ernstigs achter deze wissel. In ieder geval speelde Dros uitstekend. Dat gaat ook op voor Reyer Zwart, de andere vaste kracht in de band. Hij kleurt de muziek heel mooi in met afwisselend gitaar, piano en bas. Ondanks de aanwezigheid van deze topmuzikanten blijft natuur Alex Roeka het middelpunt op het podium.

De 78-jarige Roeka heeft een veelbewogen leven achter de rug en kan daarom putten uit vreselijk veel bronnen als het aankomt op het schrijven van teksten. Centraal staat het leven, de nacht en de liefde. Zo sterk dat je eigenlijk al die woorden met een hoofdletter zou moeten schrijven. Alex Roeka weet als geen ander de donkere randen van het leven prachtig in woorden om te zetten.

Dylan, Cohen en Brel

Als je hem op het podium vol passie bezig ziet, gaan er al snel vergelijkingen op met grote namen als Dylan, Cohen en Brel. Van elk van deze mannen schuilt er wel iets in Alex Roeka. Tussen de prachtige liedjes door vertelt de zanger anekdotes over het/zijn leven en de wonderlijke personages die hij in dat leven is tegengekomen. Vaak met een flinke dosis zelfspot, droge humor en her en der een knipoog.

Dikwijls blikt Alex Roeka terug op roemruchtige periodes uit zijn leven en dan vooral de nachten in de kroeg of in gezelschap van vrouwen. Deze thema’s lenen zich uitstekend voor het schrijven van mooie liedteksten. Centraal hierbij staat de muziek van zijn laatste album Nieuwe Dromen, maar ook klassiekers als Moeder en De Schommel Van De Liefde komen voorbij. Nieuwe Dromen van Alex Roeka is een heerlijke avond in het theater vol mooie muziek en teksten. De tour is de komende maanden overal in het land te zien.