Muziektips voor het weekend deel 187

Cat Power
Cat Power. Foto: Inez Vinoodh

Het is weer weekend! Tijd om alle goede nieuwe muziek van deze week door te nemen. Dit keer hebben we een nieuwe versie van een legendarisch concert, nieuwe en oude Nederlandse bands en een van de meest onderschatte rappers.

Album van de week: Cat Power

In 1966 deed Bob Dylan een tour met zijn band door het Verenigd Koninkrijk. Deze tour deed veel stof opwaaien, omdat Dylan halverwege de set plots elektrisch versterkt gaat spelen. Een doorn in het oog voor de folk-liefhebbers die niets van rockmuziek moesten hebben. Beroemd zijn de opnamen van het concert in Manchester waarin een fan Bob Dylan uitmaakt voor Judas.

Achteraf gezien is deze tour juist legendarisch te noemen en heeft Bob Dylan ook versterkt heel veel mooie muziek gemaakt. Als eerbetoon aan dit alles heeft Cat Power de complete show van toen integraal gecoverd. Wel vreemd is dat het album Cat Power Sings Dylan: The 1966 Royal Albert Hall Concert is gaan heten, maar dat de bewuste show van Bob Dylan in Manchester is opgenomen. Zelfs het feit dat iemand Judas roept is door Cat Power opgenomen. Waarschijnlijk zit de verwarring in het feit dat de bootlegs met het optreden van Dylan vaak de Rota; Albert Hall in Londen vermelden.

Muzikaal gezien is het allemaal zeer fraai. Cat Power is erg sterk als ze covers speelt en dat bewijst ze hier ook weer. Vrijwel elke vertolking is raak. Zeker in het tweede deel waarin ze heel sterk is in vooral in de twee afsluiters: Ballad of a Thin Man en Like a Rolling Stone. Een prachtig eerbetoon aan een mooi stuk muziekgeschiedenis.

Dua Lipa

Het laatste album van Dua Lipa is inmiddels 3,5 jaar oud. Nu lijkt er eindelijk weer een nieuwe plaat te komen. De eerste single heet Houdini en die is behoorlijk sterk. Mede door het feit dat ze hierbij hulp kreeg van Tobias Jesso Jr. en Kevin Parker (van Tame Inmpala). Laatstgenoemde speelt ook bas en zingt de achtergrondvocalen.

Sleater-Kinney

Op 19 januari verschijnt het nieuwe album van Sleater-Kinney. Dit is de tweede single van dat album. Zangeres Carrie Brownstein maakte zelf de clip bij het nummer. Daarin zie je een bijzondere hoofdrol voor J. Smith-Cameron (die Gerri Kellman speelt in Succession).

Arlo Parks

Arlo Parks toont wederom haar veelzijdigheid met deze cover van Jai Paul. Het nummer zal verschijnen op een deluxe versie van Parks’ laatste album My Soft Machine.

Tierra Whack

Rapper Tierra Whack doet de dingen vaak net even anders dan haar collega’s. Bijvoorbeeld door een clip op te nemen in een autowasstraat.

Nieuwe albums

PinkPantheress

Na een flink aantal heel sterke singles en EP’s is hier eindelijk het debuutalbum van PinkPantheress. En hierop stelt ze verre van teleur. Met schijnbaar achteloos gemak mengt ze drum ’n bass, 2-step, R&B en garage tot een heerlijk geheel. Ze kan het zelfs permitteren om de grote hit Boy’s a liar pt.2 als laatste nummer op het album te zetten.

Aesop Rock

Als sinds eind jaren ’90 maakt Aesop Rock intelligente rap van hoogstaand niveau. Ook op Integrated Tech Solutions etaleert hij zijn enorm brede woordenschat en briljante gevoel voor taal.

Nasmak

Het legendarische album 4our Clicks van de Brabantse band Nasmak uit 1982 heeft eindelijk zijn weg gevonden naar de streamingdiensten. Ook is er een mooie heruitgave op vinyl. Er zijn flink wat mensen die vinden dat dit het beste album is dat ooit in Nederland is gemaakt. 4our Clicks is dus zeker een of meerdere luisterbeurten waard.

POM

Heerlijke indierock uit Amsterdam. Zeker als het tempo lekker hoog ligt excelleert deze band. Fijn om te horen dat de Nederlandse indiescene springlevend is.