Zondag 15 oktober opent in Galerie Mokum de opzienbarende duotentoonstelling Na het Paradijs. Een maand lang kun je op 2 verschillende locaties genieten van het werk van de Nederlandse kunstenaar Sam Drukker en de Duitse beeldhouwer Laura Eckert.
Normaal gesproken is al het tentoongestelde werk van Galerie Mokum te vinden op het vertrouwde adres aan de Oudezijds Voorburgwal, maar omdat Sam Drukker behoorlijk uitgepakt met zijn tekeningen en werk op papier, is besloten de tentoonstelling op twee locaties te laten plaatsvinden. De beelden van Laura Eckert kun je daarom bekijken in de Bethaniënstraat, 500 meter verderop.
De mens op drift
Met de tentoonstelling Na het Paradijs onderzoeken Sam Drukker en Laura Eckert op hun eigen manier het proces van de mens die in beweging en op drift is. De mens die op zoek is naar een bepaalde plek. Naar een nieuw bestaan en een onzekere toekomst. Hierbij gedraagt de mens zich op een zekere manier. De mens probeert zichzelf te optimaliseren in de snel veranderende wereld, in het hectische leven ‘na het paradijs’. Het paradijs was een ideale wereld en onder die omstandigheden leven we nu geenszins.
Gebruikte materialen
Niet alleen die afgebeelde mens, maar ook de gebruikte materialen kenden ooit een ander bestaan. Eckert maakt beelden van platen en planken van gebruikt hout. Daarnaast bestaan de dragers voor de schilderijen van Sam Drukker uit oude dekzeilen, zonweringen of reststukken hout. Dit zijn materialen die normaal gesproken gauw de weg richting afvalcontainer hadden gevonden. Deze combinatie van waardeloos en weerloos, met de liefdevolle toenadering tot het menselijk lot, levert een bijzondere duotentoonstelling op.
Sam Drukker
Kunstschilder en tekenaar Sam Drukker (1957, Goes) studeerde aan de Academie Minerva in de stad Groningen. Hij werkt sinds lange tijd als autonoom kunstenaar in binnen- en buitenland. Daarnaast doceert hij sinds begin jaren negentig aan de Wackers Academie te Amsterdam. In het figuratieve werk van Drukker staat de mens centraal. Hij tekent en schildert het leven van de mens heel realistisch, zoals het is. Niet verpakt in een mooi omhulsel, maar in z’n ware gedaante. Hij concentreert zich daar zo op, dat de rest van het doek vaak leeg blijft. In het werk van Drukker vormen schoonheid en verval vaak een zeer boeiende eenheid. Dit doet soms theatraal en tegelijkertijd romantisch aan.
Laura Eckert
De jonge beeldhouwer Laura Eckert (1983, Trier) geldt als groot talent binnen de figuratieve beeldhouwkunst. Momenteel woont en werkt ze in de Duitse stad Leipzig. Hier heeft ze haar atelier in de Spinnerei. Dit is een terrein in de stad waar creatief talent zich vestigt. Je vindt er allemaal galeries, studio’s en restaurants. Eckert maakt er indrukwekkende beelden van hout en steen. In de thematiek van haar werk staat de mens centraal. Ze zoekt naar de onderlinge verhoudingen tussen culturele, sociale, biologische en psychologische aspecten. Deze gelaagdheid is terug te zien in haar beelden. Bij de totstandkoming van haar beelden gebruikt Eckert geen modellen of schetsen. ‘De koppen ontstaan gewoonweg, voortvloeiend uit de vorm van het stuk hout. Of soms ook uit een gezicht van iemand die ik in het voorbijgaan heb waargenomen’, aldus Eckert.