Robert Vorstman en Onno Boerwinkel in Galerie Mokum

Galerie Mokum
Onno Boerwinkel – Conversazione al lago (2017)

In Galerie Mokum is tot 2 juni een prachtige duotentoonstelling te zien, met pastels van Onno Boerwinkel en schilderijen van Robert Vorstman.

Al vaker schreven we over de tentoonstellingen van Galerie Mokum. In hun ruimte aan de Oudezijds Voorburgwal wisselen de exposities elkaar in vrij snel tempo af. Zo is er elke keer opnieuw iets moois te zien. Momenteel wordt er zelfs een expositie van 2 kunstenaars tegelijk georganiseerd.

Onno Boerwinkel

Sinds jaar en dag is pastel het favoriete materiaal van Onno Boerwinkel om mee te werken. In zijn kunst speelt tijdloosheid de hoofdrol. De schilder heeft een voorliefde voor beelden en situaties die alle modegrillen doorstaan. Scenes die hij heeft gezien, laat hij daarna ontplooien in zijn hoofd en hart. Het uiteindelijke beeld dat uit dit proces voortkomt, is een extract van de eerdergenoemde scene. Een picturaal bezinksel van vorm en kleur. Leidraad in het oeuvre van Boerwinkel is Italië. Het land dat bij veel mensen tot de verbeelding spreekt, met haar kenmerkende pleinen en landschappen. Het levensgevoel van Italië zet alle zintuigen op scherp.

Liefde voor pastelkrijt

Pastelkrijt is het materiaal waarmee de tekenaar Boerwinkel zich verbindt met de schilder in hem. Het pasteuze aspect van krijt en de manier waarop hij er vervolgens mee krast en poert, beperken het formaat waarop hij werkt. Zijn scenes krijgen gestalte op klein formaat. Altijd werkt hij vol passie aan zijn pastels. Ook worden er trouwens een beperkt aantal (zelf)portretten getoond van Rembrandt, die Boerwinkel in houtskool omzette de afgelopen 2 jaar.

Robert Vorstman – Chinees (2019)

Robert Vorstman

Robert Vorstman is een schilder in hart en nieren en heeft het vak zichzelf aangeleerd. Situaties uit het dagelijks leven kunnen hem zo raken dat hij gewoon moet schilderen. Bijvoorbeeld een gebouw, de sfeer van een straat of een polderslootje. Vorstman schildert veel in de natuur en de onderwerpen van zijn schilderijen vindt hij vaak in zijn directe omgeving. Vervolgens zoekt hij naar het ideale gezichtspunt, waarin simpele schoonheid ligt.

Rake penseelstreken

Alles wat Vorstman ziet, wordt vlot vastgelegd op zijn canvas. In doeltreffende penseelstreken zet hij alledaagse taferelen en ontmoeting weer. Dit doet hij op een directe manier en met veel enthousiasme. Met minimale middelen weet hij door middel van kleuren en licht zijn werken tot leven te laten komen.
Veel van de schilderijen zijn schetsmatig en delen van de ondergrond blijven, al dan niet voorzien van een effen kleur, onbeschilderd. Door deze lege gedeeltes wordt de aandacht van de kijker getrokken naar zijn veelzeggende penseelstreken.

De tentoonstelling van Boerwinkel en Vorstman is nog te bekijken tot 2 juni 2019.

Galerie Mokum
Oudezijds Voorburgwal 334
Amsterdam

Maandag t/m woensdag: op afspraak
Donderdag t/m zondag: open van 12:00 tot 17:00 uur

Galerie Mokum
Onno Boerwinkel – Wijnveiling / Degustation (2018)
Onno Boerwinkel – Rietdekkers (2018)
Galerie Mokum
Robert Vorstman – Klutsei (2019)
Galerie Mokum
Robert Vorstman – Liastreet (2019)

Alle afbeeldingen © Onno Boerwinkel en Robert Vorstman, met goedkeuring van Galerie Mokum.