Galerie Mokum presenteert stillevens van Qiangli Liang

Galerie Mokum
Qiangli Liang, Witte amaryllis, 70 x 100 cm, olieverf op paneel, 2020

Galerie Mokum presenteert van 10 september t/m 15 oktober een solotentoonstelling van Qiangli Liang. Graag nodigt de galerie bezoekers uit een rondje te maken langs de prachtige stillevens van deze Chinese kunstenaar.

Kunstenaar Qiangli Liang (Guangzhou, China, 1964) schildert voornamelijk stillevens in de traditie van de 17de eeuw. In het werk van Liang is zijn oosterse denkwijze echter zeer nadrukkelijk aanwezig. De uiterlijke onbewogenheid, het denken in collectiviteit en het zoeken naar evenwicht zijn elementen uit de Chinese cultuur die de kunstenaar heeft behouden in zijn verder westerse schilderijen. De kunstenaar studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Guangzhou.

Klassiek stilleven met een twist

Op een egale ondergrond, meestal een tafelblad, zijn objecten uitgestald. Het zijn voorwerpen die we vaak in een klassiek stilleven vinden, zoals fruit, flessen, kruiken, schaaltjes, bloemen, een doos. De voorstelling is gecentreerd en bevat één of meerdere kleuraccenten. We kijken steeds schuin van bovenaf op het tafelblad. Het vlak waarop de objecten zijn uitgestald, is egaal van kleur, evenals de achterwand van de ruimte waarin het zich bevindt. De ruimte is verder niet gedefinieerd.

 Sober en kleurrijk

Door de rustige, onopvallende kleuring van de vlakken vallen de voorwerpen des te meer op. Het zijn vrolijk groene limoenen, sensueel rode kersen, dieproze zalm of een heldergroene Chinese bronzen pot, veelal afgebeeld naast een object met een contrasterende kleur. Liang beperkt het aantal kleuren per schilderij om een zekere soberheid te behouden. Het zijn niet zozeer de individuele objecten, maar de verhoudingen tussen de kleuren en vlakken die de compositie interessant maken.

“Tijdens het schilderen is het alsof ik beweeg over de smalle draad tussen de tweedeling van perfectie-imperfectie, innerlijk-uiterlijk, onbewogenheid-bewogenheid, passiviteit-activiteit en het voortdurend herstellen van het evenwicht eist al mijn aandacht op, zodat ik noch aan de ene, noch aan de andere zijde beland.”

Voor meer foto’s van het werk van de kunstenaar kun je kijken op de tentoonstellingspagina van Galerie Mokum.

Qiangli Liang | Solotentoonstelling
10 september t/m 15 oktober 2022

Galerie Mokum
Oudezijds Voorburgwal 334
Amsterdam

Galerie Mokum
Qiangli Liang, Twee flessen met bloesem op een witte schaal en eieren, 60x100cm, olie op doek, 2021
Galerie Mokum
Qiangli Liang, een bos bloemen in een gele pot met kaas en brood, 110x120cm, olie op doek, 2021
Galerie Mokum
Qiangli Liang, Een kom water met bloesem, 30x40cm, olie op paneel, 2022
Galerie Mokum
Qiangli Liang, Een zilver kan met zalm en brood, 60x100cm, olie op doek, 2020
Galerie Mokum
Chinese brons ketel met peren en vijgen, 60x80cm, olie op doek, 2021
Galerie Mokum
Qiangli Liang, Fles met een takje pruimen, 40x50cm, olie op paneel, 2022
Galerie Mokum
Qiangli Liang, Chinees brons met tomaten en kastanjes, 40x50cm, olie op paneel, 2022

Alle afbeeldingen © Qiangli Liang, met medewerking van Galerie Mokum