Douwe Elias schildert nostalgische interieurs

Douwe Elias - Galerie Mokum
Douwe Elias, Italiaans Restaurant

Vanaf 2 februari presenteert Galerie Mokum een nieuwe tentoonstelling van Douwe Elias. De Friese kunstenaar schildert de laatste tijd voornamelijk interieurs. Maak je op voor schilderijen waarin het draait om nostalgie en vergane glorie.

Douwe Elias (Leeuwarden, 1952) kwam vanaf kinds af aan al in aanraking met kunst. Het was dan ook een logische stap dat hij koos voor een studie aan de Academie Minerva in Groningen. Eind jaren ’70 volgde hij er zijn opleiding en leerde hij er te werken met kleur en gevoel als ook met licht en donker.

Sfeer en dramatiek

De kunstenaar heeft zowel een romantische als een realistische inslag. Op persoonlijke wijze interpreteert hij de werkelijkheid en zet hij een bepaalde sfeer en dramatiek neer op het doek. Om alledaagse situaties om zich heen te schilderen, maakt hij veel gebruik van ruimte en licht.

Huiselijke interieurs

Zoals gezegd schildert Elias de laatste tijd graag interieurs. Dit zijn vaak huiskamers, maar bijvoorbeeld ook cafés en restaurants. Het gaat om plekken die vroeger een bepaalde grandeur uitstraalden. Hierbij probeert Elias het kwetsbare en triviale zo groots mogelijk te schilderen.

Opbouw van het doek

De kunstenaar werkt direct op het doek op paneel en maakt vooraf geen tekening of schets. Na het aanbrengen van een ondergrond zet hij vervolgens in een paar uur de compositie op. Daarna werkt hij de voorstelling verder uit met veel olie in zijn olieverf. Op deze manier geeft hij extra diepte en warmte aan zijn kleuren.

Iedere lijn heeft een functie en lichtval en schaduw bepalen de compositie. Elias begint met een grove toets die steeds fijner wordt. Hij schildert in veel lagen en brengt tussendoor glacis aan om diepte en een mooie kleur te creëren. Soms werkt hij een detail uit om er de nadruk op te vestigen. Tijdens het creatieve proces neemt Elias dikwijls afstand om het overzicht niet te verliezen. Dit doet hij letterlijk door met een verrekijker op een stoel te gaan zitten in zijn atelier. Hierdoor ziet hij details die hem anders niet zouden zijn opgevallen.

Collecties en tentoonstellingen

Het werk van Douwe Elias bevindt zich in allerlei bekende collecties, zoals die van:
ING, Nationale Nederlanden, Fries Museum, Drents Museum, Gemeente Leeuwarden, FBTO, NUON, Achmea, Loyens & Loeff en Unilever. De solotentoonstelling van de schilder is van 2 februari tot en met 3 maart 2019 te zien bij Galerie Mokum in Amsterdam.

Galerie Mokum
Oudezijds Voorburgwal 334, Amsterdam
Geopend: donderdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Douwe Elias - Galerie Mokum
Douwe Elias, Huis in Frankrijk
Douwe Elias - Galerie Mokum
Douwe Elias, Keuken
Douwe Elias - Galerie Mokum
Douwe Elias, Klein Restaurant
Douwe Elias - Galerie Mokum
Douwe Elias, Tafel
Douwe Elias - Galerie Mokum
Douwe Elias in zijn atelier