Luftschiff zweeft in je interieur

Luftschiff - Kranen Gille - Functionals

Op zoek naar een opvallende, maar functionele lamp voor boven je eettafel, kookeiland of bureau? Dan is Luftschiff van ontwerpduo Kranen/Gille een aanrader. Het lijkt inderdaad net of er een luchtschip door de kamer zweeft.

Functionals, een bedrijf voor tijdloze meubels en woonaccessoires, brengt Luftschiff al een tijdje op de markt. Het is zelfs één van hun bestsellers. De dimbare lamp van aluminium heeft onlangs echter een update gekregen en is voortaan voorzien van moderne en energiezuinige LED-verlichting.

Het ontwerp van Kranen/Gille is gebaseerd op het luchtschip, ook wel zeppelin genoemd. Dit voertuig uit de vorige eeuw dankte zijn naam aan pionier Graaf Ferdinand von Zeppelin. Net als bij een echte zeppelin lijkt Luftschiff door de ruimte te zweven. Dit komt omdat de grote, zwarte lamp aan het plafond wordt bevestigd door middel van bijna onzichtbare staalkabels.

Tegenstelling

Een mooi contrast met dit amper zichtbare ophangsysteem vormt het dikke zwarte snoer waarmee de verlichting wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De ontwerpers hebben hiervoor bewust gekozen. Er wordt bij de lamp continu een spel gespeeld met de tegenstelling tussen (zwaar)gewicht en gewichtsloosheid. Net zoals bij een echt luchtschip het geval was. Het theatrale uiterlijk van de lamp zorgt er vervolgens voor dat er echt een blikvanger in de kamer hangt.

Poëtisch en mysterieus

Sinds de oprichting in 2009 werkt Functionals exclusief samen met innovatieve ontwerpers. Denk bijvoorbeeld aan Bertjan Pot, Roderick Vos en Mia & Ehlén. Luftschiff komt voort uit de samenwerking met Jos Kranen en Johannes Gille. De twee mannen hebben elkaar leren kennen toen ze studeerden aan de Design Academy Eindhoven. In 2007 zijn ze vervolgens hun eigen studio Kranen/Gille gestart. In hun werk speelt tegenstelling een grote rol. Bijvoorbeeld de combinatie van aluminium met hout of het toevoegen van een organische vorm aan een industrieel ontwerp. Hun ontwerpen intrigeren en hebben iets poëtisch en mysterieus.

Stock product

Luftschiff is een zogeheten ‘Functionals stock product’ en is daardoor altijd verkrijgbaar. Je kunt de lamp aanschaffen via Functionals of via enkele geselecteerde resellers.

Luftschiff - Kranen Gille - Functionals

Luftschiff - Kranen Gille - Functionals

Luftschiff - Kranen Gille - Functionals

Luftschiff - Kranen Gille - Functionals