PET Lamp maakt kunst van recyclen

PET Lamp
Foto: Ana Suárez-Anta

Hoe combineer je design met duurzaam ondernemen? De Spaanse ontwerper Álvaro Catalán de Ocón laat het zien met zijn succesvolle PET Lamp, een lamp met een oude plastic fles als basis.

Plastic afval is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Niet alleen in de zee drijft enorm veel plastic, maar ook op het land of in rivieren is er sprake van bergen plastic afval. Zeker in de wat armere landen in de wereld, waar ze bijvoorbeeld geen statiegeldsysteem kennen of praktisch kunnen inrichten. De PET Lamp kan hierbij uitkomst bieden. De lamp zal het probleem met plastic niet oplossen, maar zorgt wel dat we op een andere manier naar afval gaan kijken.

Goed verhaal

Upcyclen is de kunst om van iets dat weinig waarde heeft iets waardevols te maken. Dat is precies wat er gebeurt met de PET Lamp. Afval is de basis voor een mooie lamp waarmee lokale handwerkers ook nog eens een eerlijk en vast inkomen verdienen. Het project rondom PET Lamp kent daarom alleen maar winnaars. Minder afval en een inkomen aan de ene kant en een mooie lamp met een goed verhaal aan de andere kant.

De basis van een PET Lamp is de bovenkant van een gebruikte fles waar bijvoorbeeld frisdrank in heeft gezeten. Hierbij heeft ontwerper Álvaro Catalán de Ocón gekeken naar de Japanse chasen. Deze kwast of klopper die men gebruikt bij de bereiding van matcha bestaat uit bamboe dat is gespleten. Hetzelfde wordt gedaan met de plastic flessen bij de fabricatie van de lampen. Het bovenste deel waar eerst de dop zat blijft intact, maar het deel eronder snijdt men in repen. Deze blijven wel aan de bovenkant vastzitten.

Wereldwijd

Dit is de basis waarmee de lokale handwerkers vervolgens kunnen gaan vlechten. Met speciale technieken, die ze normaal gesproken vooral bij het maken van manden gebruiken, worden er lampenkappen gevlochten. Hierbij gebruiken ze lokaal beschikbare materialen en traditionele patronen en technieken. Doordat het project PET Lamp is neergestreken in heel veel landen wereldwijd is het aanbod tegenwoordig zeer divers. Wie rondkijkt in de webshop van PET Lamp zal zeker een stijl ontdekken die past bij de eigen smaak.

Heel mooi is dat de lampen ook gecombineerd kunnen worden tot een installatie van 3, 6 of zelfs 21 exemplaren. Een absolute blikvanger in bijvoorbeeld een restaurant, hotellobby of de entree van een kantoorgebouw.

PET Lamp
Foto: Ana Suárez-Anta
PET Lamp
Foto: Ana Suárez-Anta
PET Lamp
Een serie lampen in het kantoor van ontwerper Álvaro Catalán de Ocón
PET Lamp
Hier zie je heel mooi hoe het ontwerp van de PET Lamp is ontstaan