Een verdeeld debuut kan een uitstekende opvolger opleveren: dat moet de filosofie achter de OnePlus Watch 2 geweest zijn. Waar het eerste horloge niet veel om het lijf had en er vooral in batterijduur uitblonk, heeft deze tweede poging alles in zich om een stuk beter voor de dag te komen.
Het design van de OnePlus Watch was in 2021 een dikke prima en een horloge toevoegen aan de line up van flagship-, midrange phones en wireless ear buds bleek de juiste zet. Toch was er een hoop aan te merken op het origineel. Het werd teruggehouden door zijn eigen besturingssysteem, waardoor er weinig wijzerplaten beschikbaar waren en het horloge amper apps ondersteunde. Wat overbleef was een toestel dat gezondheidszaken kon bijhouden en voor de sporter interessant kon zijn, maar verder niet veel in zich had. Nu, drie jaar later, komt het Chinese merk met de OnePlus Watch 2 en dit apparaat is op alle vlakken een verbetering.
Eindelijk apps
Het design is licht aangepast. Nog steeds is het een vrij forse klok, wat op mijn flinke polsen geen probleem is, en in plaats van de twee knoppen aan de rechterzijde is de bovenste een draaiknop geworden en de onderste heeft een andere vorm gekregen. Een druk op deze draaiknop onthult de grootste vernieuwing aan de OnePlus Watch 2 en dat is dat het eigen OS verruild is voor WearOS van Google. Dit neemt de grootste klacht van zijn voorganger weg en dat is dat het hiermee in line is met de grootste standaard voor het maken van applicaties voor smart watches. Dit betekent dat je nu wel Google Pay kunt gebruiken om te betalen met je horloge, Maps kunt gebruiken om te navigeren zonder je telefoon te hoeven pakken en apps van derde partijen een optie worden. Wil je een Multi Factor Authentication App direct om je pols of een volwaardige Outlook e-mail client? Of daadwerkelijke Spotify en Youtube Music integratie? WearOS maakt het mogelijk.
Wijzerplaten aanpassen is mijn nieuwe passie
Daarbij ontgrendelt WearOS de store waar vele wijzerplaten uit te halen zijn, zij het wel dat je voor het gros betaalt. Wat tof is, is dat je direct vanaf je horloge in de playstore deze kunt uitzoeken met een full screen preview. Met mijn Huawei GT-3 had ik bijvoorbeeld geregeld dat een horloge er cool uitzag op mijn telefoon, maar eenmaal op het horloge viel het dan toch tegen. Wat mij hier nog het meeste aan verbaasde was dat haast iedere watch face aanpasbaar is. Bij de ene betekent dit dat je de kleuren kunt aanpassen, voor anderen houdt het in dat je aan kunt passen wat weergegeven wordt. Ik ben niet de meest actieve sporter, dus kan het ‘aantal workouts’ beter verruilen voor het weer en de datum. Wijzerplaten wissel je door op het scherm te drukken en deze ingedrukt te houden, waarna het bewerken icoontje onderin zichtbaar is. Het gaf een hoop variatie met een klein aantal wijzerplaten, omdat het aangezicht volledig kan veranderen door een hint van paars toe te voegen of mintgroen, wanneer deze oorspronkelijk als rood of blauw binnen kwam.
Veel info onder de vingers
Swipe je naar boven, dan zie je de notificaties, die meer informatie laten zien zodra je erop tikt. Deze preview geeft daarbij direct de optie om het te openen op je telefoon. Positief verrast was ik ermee dat deze previews ook direct afbeeldingen kunnen bevatten, zoals wanneer er een foto gedeeld wordt in Whatsapp. In de regel schakel ik echter de meeste notificaties uit (ik word al genoeg gestoord), maar voor wie niet constant op zijn toestel wil kijken en nog steeds op de hoogte wil zijn is dit perfect. Opzij krijgen we de aanpasbare menu’s die je zou verwachten zoals het weer, je nachtrust, bloeddruk etc. Ook hier geldt dat een tik erop meer informatie onthult, zoals de weersverwachting per uur en het overzicht voor de week. Maar ook het gedetailleerde slaap rapport met REM- en diepe slaap of je volgende agenda afspraak. Dit laatste bleek alleen de agenda van mijn persoonlijke account mee te nemen en niet naar werk agenda’s (ook in Google) te kijken waardoor het weinig nut had.
Batterijduur is het wisselgeld
Al met al voelt het horloge veel completer en kan het dus veel meer. De logische keerzijde hiervan is dat dit impact heeft op de batterijduur. Zeker met het Always-On Display ingeschakeld, kon ik het horloge iedere paar dagen opladen op het meegeleverde oplaadblokje. Dit voelt overigens solide, waarbij het horloge op zijn plek gehouden wordt door magneetjes en het blokje zelf met USB-C voorzien wordt van stroom wat de batterij in een uur volledig oplaadt. Volgens OnePlus zou de 500 mAh batterij van het horloge onder zwaar gebruik 48 uur mee moeten gaan, in mijn ervaring was dit wat langer maar niet bijzonder veel meer. Schakel je alle batterijbesparingsopties in dan red je het tot twaalf dagen, maar dat haalt wel veel van de ervaring weg. Door de manier van opladen is draadloos opladen geen optie, wat erg gemakkelijk geweest had – bijvoorbeeld buiten de deur achterop je telefoon. Het horloge voelt met 80 gram ook niet bepaald zwaar en zat stevig om mijn pols.
Conclusie
De OnePlus Watch 2 is een absolute verbetering vergeleken zijn voorganger. De wisseling naar WearOS zorgt ervoor dat er veel meer apps beschikbaar zijn, evenals een brede selectie aan wijzerplaten. Het design is wat verfraaid en zeker de draaiknop maakt scrollen gemakkelijker, maar met name de customisatie van het horloge sprak me aan. De batterij gaat hierdoor flink minder lang mee, maar in ruil daarvoor krijg je een horloge dat eindelijk bij is met de concurrentie qua functionaliteit. Het toestel is lichtgewicht, zit fijn om de pols en reageert snel op alles. OnePlus zet een grote stap vooruit met deze tweede iteratie en laat de deur open voor verbeteringen in een derde horloge, zoals een grotere batterij en draadloos opladen.