Oneplus Buds Z review

Oneplus buds Z review

Roemde ik eerder dit jaar al de OnePlus Buds als een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding voor draadloze oordopjes, verrast het Chinese concern met de nieuwe OnePlus Buds Z. Dit resulteert in meer waarde, comfort en prestaties voor een lagere prijs.

Het design van de hard shell Buds vond ik erg plezierig, gezien het je minder ‘afsluit’ voor de omgeving. De keerzijde hiervan is dat er wel meer volume benodigd was voor deze echt goed klinken en miste het vollere geluid. De OnePlus Buds Z daarentegen komen met een soft tip aan het einde waardoor deze het oor volledig afsluiten. Warme klanken en minder omgevingsgeluid is het resultaat. Noise cancelling is er niet, maar eigenlijk weinig gemist in mijn tijd met de OnePlus Buds Z. Zeker als je dit afzet tegen de ongelooflijke EUR 59 vraagprijs! Daarbij zitten de dopjes hierdoor buitengewoon comfortabel en stevig in positie.

Geïnspireerd design

Waar de originele OnePlus Buds nog veel hints overnamen van de Apple Airpods (niet alleen qua buds zelf, maar ook het design van het oplaaddoosje), hebben deze Buds Z meer weg van Huawei’s design voor FreeBuds i3. Een langwerpig doosje huist de buds horizontaal, met een simpele led indicator voor de stroomstatus en laden. Aan de achterzijde vind je één enkele knop voor het synchroniseren van de dopjes aan je toestel, wat iedere keer moeiteloos verloopt. Aan de buitenzijde van de Buds bevindt zich een knop hiervoor, welke met een enkele aanraking activeert – dubbel tappen skipt naar de volgende track. Wel gebeurde het wel eens dat er een pauze opdracht doorkwam, die ik niet bedoelde. Toch bleek dit dergelijk weinig voor te komen dat dit te verwaarlozen is. Helaas is er geen multi-device support voor de buds, al is dat voor de prijs acceptabel.

A day in the life

Het geluid van de buds is uitstekend, door de volledige afsluiting van het oor. Lage bastonen komen extra goed door evenals scherpe hoge tonen en ruime middens. In mijn uiteenlopende tests klonken diepe metal dropdowns even goed als blijde tonen van mijn favoriete K-Pop bands. Kijkend naar het volume vond ik deze op momenten aan de lage kant. De microfoon setup van deze buds lijkt ook beter dan zijn voorganger, waarbij ik zelfs in de auto verstaanbaar was voor mijn gesprekspartner. Met 20 uur aan actief muziek luisteren kom je de reis wel door, al heb ik dit in de praktijk nooit gehaald. Zelf laadde ik tussendoor steeds bij (de sterke kant van deze doosjes), wat in 10 minuten tijd 3 uur aan muziek luisteren kon leveren.

Conclusie

Hoe OnePlus het doet is me een raadsel, maar met deze OnePlus Buds Z weten zij een betere ervaring neer te zetten voor minder geld. De dopjes zijn comfortabel en klinken erg goed. Touch controls functioneren naar behoren met hier en daar een misfire, maar over het algemeen kan je voor deze prijs geen betere optie vinden.

Sander Noordijk

Oneplus buds Z review