Snelheid én stabiliteit met de Brooks Hyperion GTS

Brooks Hyperion GTS
Brooks Running heeft onlangs een interessante schoen aan de collectie toegevoegd: de Hyperion GTS. Het is een supportschoen waarmee je snelheid kunt maken. Het GuideRails-systeem begeleidt de natuurlijke beweging tijdens het hardlopen en biedt extra ondersteuning bij elke stap.

Door de toevoeging van Hyperion GTS aan het assortiment biedt Brooks nu een nog uitgebreidere keuze voor alle soorten lopers. Deze nieuwe stabiliteitsschoen is een aanwinst in de speedcategorie. De Hyperion GTS zorgt ervoor dat overpronerende hardlopers voortaan ook goed tempo’s kunnen trainen. Over het algemeen zijn er weinig tempo- of wedstrijdschoenen met een aanvullend supportsysteem te vinden, dus dit maakt de Hyperion GTS een interessante schoen.

Hyperion GTS: eerste Hyperion met GuideRails

De Hyperion en Hyperion GTS zijn ontworpen om lopers te helpen hun snelheid te verbeteren. De zool met lichtgewicht, stikstof geïnjecteerd DNA FLASH-schuim zorgt voor een krachtige afzet en daarmee een hogere snelheid. Bovendien bevat de Hyperion GTS het GuideRails-systeem. Dit systeem is gemaakt uit twee stevige stukken schuim aan elke kant van de hiel. Aan de binnenkant van de hiel zorgt het schuim ervoor dat de voet minder naar binnen verschuift. Aan de buitenkant van de hiel is het schuim hoger, waardoor de hiel minder naar buiten neigt. Daarmee ondersteunt het GuideRails-Systeem de natuurlijke loop van elke hardloper.

Review van de Hyperion GTS

Bij Mixed Grill hadden we het geluk om deze snelle hardloopschoen met ondersteuning te mogen proberen. Ik kreeg de knalroze damesversie toegestuurd. Bij het ontvangen van de schoenen valt al meteen iets op: wat is de doos licht! Zitten er wel schoenen in? Dat blijkt gelukkig wel zo te zijn. De Hyperion GTS weegt gewoon bijzonder weinig. Dit model voor vrouwen is slechts 207 gram  (de ‘gewone’ Hyperion is 192,8 gram). De Hyperions zijn dan ook de lichtste trainers van Brooks.

Naast het lichte gewicht merk je ook meteen dat de schoenen lager zijn. In een tijd van de zogeheten superschoenen met dikke zolen van gestapeld schuim is dit even totaal iets anders. Haast een beetje old school. Maar tijdens mijn eerste run met de Hyperions merk ik al meteen dat dit juist een voordeel heeft. Ik voel tijdens het rennen directer contact met de grond en de schoenen zorgen voor een bepaalde snelheid en pit. De dempingstechnologie zorgt er daarnaast wel voor dat alles comfortabel blijft voelen aan je voeten. De drop van de schoenen is overigens 8mm.

Fijn bovenwerk en voldoende ruimte voor de tenen

Een snelle trainer is vaak wat smaller, maar bij de Hyperion is er meer dan voldoende ruimte voor de tenen. Dus ook mensen met iets bredere voeten kunnen deze schoenen denk ik waarderen. Ik heb zelf wat smallere voeten, maar tijdens het rennen had ik geen last van een gevoel van overtollige ruimte of heen en weer schuiven. De schoenen bleven prima om mijn voeten zitten. De teenruimte deed me wel wat denken aan de Cascadia 17, de trailschoen van Brooks die ik onlangs recenseerde.

Het bovenwerk van de Hyperion is gemaakt van licht, ademend mesh. Het rekt een beetje mee om de voet. Verder is de tong zo ingezet dat er geen vuil in de schoenen kan komen. Ook blijft deze goed in het midden van je wreef zitten tijdens het lopen. En de platte veters knopen heel fijn en gaan door de structuur eigenlijk niet los.

Stevige, maar wendbare slijtzool

Op de buitenzool is, ondanks het lichte gewicht van de schoen, zeker niet bespaard. De zool is voorzien van stevige stukken rubber die voor goede grip en tractie zorgen. Ook op nat wegdek of een stukje onverharde weg had ik bijvoorbeeld controle over mijn passen. Ondanks de stevigheid van de slijtzool is de schoen wel wendbaar. Er zitten allemaal gaatjes in, waardoor er flexibiliteit ontstaat. Het is dus prima bochten of een sprongetje zijwaarts maken met de Hyperions. Ik ren vaak in de polder en moet af en toe door het gras rennen of de struiken induiken als er een tractor of auto voorbijkomt, vandaar.

De voordelen van het GuideRails-systeem

En dan ondersteuning door de GuideRails. Normaal gesproken ben ik een neutrale hardloper en heb ik eigenlijk geen extra ondersteuning nodig. Echter ben ik een paar maanden geleden van de trap gevallen en daarbij is mijn enkel volledig dubbelgeklapt. Ondanks fysiotherapie en vele oefeningen is mijn enkel na al die maanden nog steeds niet helemaal de oude. Ik verzwik ‘m snel. Vaak lichtjes, maar toch. Doordat mijn enkel onstabiel is, merk ik dat mijn loopstijl ook iets onzeker is geworden. De Hyperion GTS blijkt daarom heel goed te werken voor mij. Vooral tijdens versnellingen. Ik voel gewoon hoe mijn voet in het gareel wordt gehouden en durf daardoor ook meer.

De GTS bij Brooks zit ‘m trouwens in meer dan extra ondersteuning van de voetboog en aanvullende demping. Het zorgt ervoor dat naast je voeten ook je knieën en heupen worden ondersteund. Bij Brooks noemen ze dat whole body support. Doordat je je voeten op de juiste manier afwikkelt, wordt de rest van je lichaam ook minder belast. Overtollige beweging van de enkels wordt onder controle gehouden en de loper raakt daardoor uiteindelijk ook minder vermoeid. Al met al moet dit ook zorgen voor minder blessures.

Conclusie

Het is wel duidelijk dat de Hyperions hier in de smaak vallen. Ik vind de schoenen echt een aanvulling op mijn collectie. Het lichte gewicht, de comfortabele pasvorm en het directe gevoel met de ondergrond kan ik erg waarderen. Ze zijn heel geschikt voor tempotrainingen, intervallen of korte easy runs. Ook denk ik dat je er mooi een wedstrijd van 5 of 10 km mee kan rennen. En voor veel lopers zal de GTS absoluut van toegevoegde waarde kunnen zijn. Als je graag wilt weten of de Hyperion GTS (of een andere schoen) goed bij je past, kun je op de website van Brooks gebruik maken van de Brooks Shoe Finder.

Brooks Hyperion GTS

Brooks Hyperion GTS

Brooks Hyperion GTS

Brooks Hyperion GTS

Brooks Hyperion GTS

Brooks Hyperion GTS