Tempo maken met de Cloudflow 4 van On

On Cloudflow 4
Presentatie van de collectie van On in Amsterdam, met onder andere de Cloudflow 4 (Foto: Seth Profet)

Half oktober stond onze hoofdstad volledig in het teken van hardlopen. Het Zwitserse merk On deed ook mee en opende tijdens de TCS Amsterdam Marathon een tijdelijk clubhuis aan het Stadionplein. Wij namen een kijkje en mochten er de Cloudflow 4 in ontvangst nemen, de nieuwste hardloopschoen van On.

De lichtgewicht Cloudflow 4 is bedoeld voor snelle sessies, zoals tempotrainingen, intervallen en wegraces. Het is de lichtste Cloudflow tot nu toe en de schoen stuwt hardlopers vooruit met energieteruggave op hoger niveau en sterk verbeterde demping. Voeg daaraan een voorwaarts rollende rit en een snel Speedboard toe en het tempo opvoeren wordt een stuk eenvoudiger.

Verbeterd bovenwerk

Het bovenwerk van de Cloudflow 4 is van Hightech geweven materiaal en heeft speciaal ontworpen zones voor hoog ademend vermogen. Rondom de middenvoet is het bovenwerk iets strakker voor een extra ondersteunend gevoel. Ook is de hielconstructie verbeterd. De schoen is licht voor de voeten en licht voor de planeet: het bovenste basismateriaal is gemaakt van 100% gerecycled polyester.

Zoals gezegd is de nieuwste versie van de Cloudflow 4 de lichtste Cloudflow ooit. Het dun ontworpen geweven bovenwerk, dat zeer ademend en intuïtief lichtgewicht is, wordt ook gebruikt voor de meest geavanceerde raceschoen van On: de Cloudboom Echo 3. Deze superschoen wordt onder andere gebruikt door professionele marathonlopers.

Volledig vernieuwde onderzijde

De zool van de schoen is gemaakt van Helion-superfoam voor een verbeterde demping. In combinatie met de CloudTec-technologie zorgt het ook nog eens voor extra comfort. De openingen in de zool vouwen samen bij elke stap. Deze tunneltjes zijn trouwens zo gemaakt dat er tijdens het rennen niet per ongeluk steentjes in mee worden genomen. Daarnaast zorgt een vernieuwd lepelvormig Speedboard – een plastic plaat ingeklemd tussen de zoollagen – voor een voorwaarts rollende rit en nodigt uit om het tempo op te voeren.

Op de rubberen slijtzool van de schoen zijn strategisch pads geplaatst voor hoge tractie en goede grip tijdens het hardlopen. Dit geldt voor zowel droge als natte omstandigheden. Je kunt dus snelheid maken zonder bang te hoeven zijn om uit te glijden, zeker fijn als het regent.

Hoe bevalt de Cloudflow 4?

Het idee van On is dat iedere loper zich snel moet kunnen voelen. En die belofte werd tijdens het testen meteen waargemaakt! Ik kreeg van mijn horloge de melding dat ik één van mijn snelste kilometers tot nu toe had gerend. En dat zonder er voor mijn idee weinig moeite voor hebben hoeven doen. De neus van de schoen staat flink omhoog en daardoor kom je makkelijk in beweging en rol je als het ware voorwaarts. Vergelijk het met de soepele beweging van een schommelstoel. Ook kun je je door de vorm van de zool heel goed afzetten om snelheid te maken. Ik merk dat dit in de praktijk echt heel goed werkt. Ook komt deze soepele beweging natuurlijk door het speedboard in de zool. Je krijgt bij elke stap een tikje mee.

De Cloudflow 4 biedt verder voldoende ruimte voor de tenen. Ik heb her en der wel wat ruimte over met mijn smalle voeten. Ondanks deze ruimte sluit het lichtgewicht bovenwerk prima om de voet en voel ik nergens iets slippen. Ook is de lip zo gemaakt dat deze tijdens het rennen niet heen en weer schuift. Bovendien merk ik dat de binnenzool mijn holle voet goed ondersteunt. Dat is bij mij altijd het moeilijkste punt bij het aanschaffen van een hardloopschoen.

Al met al is de Cloudflow 4 een goede allround hardloopschoen voor de neutrale loper. De schoen heeft veel pit en blinkt uit tijdens tempo’s en intervallen, maar kan daarnaast ook prima worden gebruikt voor de wat rustigere loopjes. Een aanrader dus!

Over On

On werd geboren in de Zwitserse Alpen met één doel: een revolutie teweegbrengen in de sensatie van hardlopen door iedereen in staat te stellen om op wolken te lopen. Inmiddels bestaat On 13 jaar en levert het merk innovatie op het gebied van schoeisel, kleding en accessoires voor hardlopen, outdoor en all-day activiteiten. De bekroonde CloudTec®-innovatie, het doelgerichte ontwerp en de baanbrekende stappen in de circulaire economie van sportkleding hebben wereldwijd een snelgroeiende fanbase aangetrokken, waaronder in Nederland.

Specificaties Cloudflow 4

Gewicht: 235 g (maat 42 mannen) / 200 g (maat 38 vrouwen)
Daling: 8 mm
Stapelhoogte: 31 mm/23 mm
Prijs: € 169,95

On Running - Amsterdam Marathon
De nieuwe Cloudflow 4 in het speciale clubhuis van On tijdens de TCS Amsterdam Marathon (Foto: Seth Profet)
On Cloudflow 4
Presentatie van de nieuwe Cloudflow 4 door het team van On
On Cloudflow 4
De specificaties van de hardloopschoen worden nader uitgelegd in het On Clubhuis
On Cloudflow 4
De ontwikkeling van de Cloudflow

On Cloudflow 4

On Cloudflow 4

On Cloudflow 4