HOKA Rocket X 2 en update NN Marathon Rotterdam

HOKA Rocket X 2

Onlangs heeft HOKA een zeer geavanceerde hardloopschoen op de markt gebracht. Met de Rocket X 2 kunnen lange afstand-lopers hun records gaan verbreken. De neutrale wedstrijdschoen is volledig opnieuw ontworpen, met gewaagde vormen en materiaalsamenstellingen.

HOKA slaat met het uitbrengen van de Rocket X 2 een nieuwe weg in. De afgelopen jaren is het merk druk bezig geweest met het volledig ontwerpen van deze race-favoriet. De Rocket X 2 is gemaakt voor voor de meest competitieve, veeleisende runs op de weg. Met een hogere stack en een aantal geavanceerde innovaties is een hardloopschoen van topklasse ontstaan. De Rocket X 2 heeft in korte tijd al gezorgd voor een reeks aan indrukwekkende resultaten. De elite-atleten van HOKA hebben op verschillende loopafstanden overwinningen geboekt met de revolutionaire schoen.

Baanbrekend product

De Rocket X 2 bevat een PEBA-middenzool met dubbele dichtheid en een lepelvormige carbonvezelplaat met een early-stage MetaRocker. De schoen is zo vormgegeven dat de afzet en de voortstuwing sterk verbeteren. De vernieuwde koolstofplaat bevindt zich tussen het gloednieuwe, ultra-responsieve PEBA-schuim.

De tweedelige tussenzoolconstructie van ProFlyX combineert een zachte schuim-bovenlaag met een responsieve onderlaag om zo een energieke en stabiele ervaring te leveren. Op de buitenzool is rubber aangebracht op plekken waar de tractie het hoogst is, voor maximale duurzaamheid en gewichtsbesparing.

Het geheel nieuwe bovenwerk bestaat uit een synthetische mesh voor een lichte, ademende pasvorm die perfect om de voet sluit, met een dubbelzijdige tong en een stevige ‘kooi’ om de middenvoet heen, zodat je voet niet van zijn plaats komt tijdens het rennen. De Rocket X 2 weegt iets minder dan 200 gram voor een damesmaat 40 en iets minder dan 250 gram voor een herenmaat 44 2/3 met een stack-hoogte van 40 mm en een drop van 5 mm. De schoen draagt daarbij het zegel van goedkeuring door World Athletics.

Sneller richting de overwinning

Colin Ingram, Vice President of Product bij HOKA, legt uit wat de Rocket X 2 voor renners betekent: “De Rocket X 2 illustreert HOKA’s toewijding en inzet om de grenzen van het hardlopen te verleggen. Deze schoen staat symbool voor onze missie om onze beste atleten en gevorderde hardlopers te voorzien van de meest hoogstaande technologie om persoonlijke én wereldwijde records na te jagen. Bij de ontwikkeling van de Rocket X 2 was ons team vooral gefocust op innovatie bij zowel het ontwerp als de constructie en het testen, om zo de best presterende hardloopschoen in de HOKA-lijn te ontwikkelen.”

Road to Rotterdam met HOKA

Samen met HOKA doet Mixed Grill op 16 april mee aan de NN Marathon Rotterdam. Ik ga voor 1/4 marathon, dus 10,55 km. Voor deze korte afstand had de Rocket X 2 vanwege het lichte gewicht en de responsiviteit zeker een optie kunnen zijn, maar de wedstrijdschoen is vooral ontworpen met de halve en hele marathon in het hoofd. Bovendien heb ik het hardlopen nog niet zo lang geleden weer opgepakt, dus dan voelt zo’n professionele schoen nog net een stapje te ver. Daarnaast heb ik de afgelopen tijd heel druk getraind voor de kwart marathon op andere HOKA-modellen: Mach 5, Clifton 9 en Arahi 6.

Mach 5

De Mach 5 is de eerste hardloopschoen van HOKA waarmee ik kennismaakte. De schoen werd uitgebracht in de zomer van 2022 en in die tijd heb ik ‘m ook getest. Het is een neutrale hardloopschoen die zowel bedoeld is voor snelheidstrainingen als duurlopen. Het is bijzonder dat je voor deze verschillende trainingen 1 soort schoen kunt gebruiken. De Mach 5 is enorm licht van gewicht, maar biedt tegelijkertijd veel demping en stabiliteit. Doordat de schoen erg responsief is, kun je er fijn mee sprinten, intervallen lopen en tempo’s doen. Maar ook tijdens lange duurlopen rent de schoen erg comfortabel. Zoals ik al eerder schreef, moet ik de hele tijd aan het woord ‘bouncen’ denken als ik erop ren. Ook merk ik dat mijn armen als vanzelf meezwaaien als ik de Mach 5 aanheb. Al met al is het een fijne schoen voor zowel intensieve trainingen als (korte) wedstrijden.

Arahi 6

Tijdens een kennismakingsavond mochten we meerdere modellen van HOKA testen. Omdat ik de Mach 5 al had, wilde ik graag een ander model uitzoeken. Zowel de Clifton 9 als de Arahi 6 zaten heel goed. Ik vond het lastig kiezen, maar het werd op dat moment de Arahi 6. Dit omdat ik bij sommige schoenen toch licht de neiging heb om met mijn enkels naar binnen te zakken. Ook was ik eerder die maand van de trap gevallen en had ik mijn enkel verzwikt. Ik kon dus wel wat extra steun gebruiken.

De Arahi 6 is een verrassend lichte stabiliteitsschoen voor op de weg. Ook hier is weer sprake van een combinatie van maximale demping en minimaal gewicht. Iets wat bij een antipronatieschoen best bijzonder is. Meestal zijn deze schoenen wat logger en zwaarder. Bij de Arahi 6 wordt gebruik gemaakt van een J-Frame middenzool met harder EVA-schuim in plaats van het bekende correctieblokje. De schoen zit heel fijn en je voelt de ondersteuning bijzonder goed. Het verlengde hielstuk zit prettig om de achillespees en het bovenwerk van ademend mesh zorgt voor een luchtige schoen. Ik heb de schoen vooral aangehad tijdens duurlopen, maar ik heb ontdekt dat ik er ook hard op kan sprinten.

Ik merk trouwens dat ik de Arahi 6 vanwege de enorme stabiliteit ook vaak pak voor een gewone wandeling, zowel op verharde als onverharde weg. Ik koos voor knalgele en die blijken leuk te staan bij elke outfit. Sowieso vind ik het tof dat de schoenen en kleding van HOKA veelal worden uitgebracht in opvallende kleurcombinaties. Je ziet het meteen als iemand iets van HOKA aanheeft. Het straatbeeld vrolijkt er direct van op.

Clifton 9

En ‘last but not least’ heb ik de Clifton 9 getest. Deze schoen, waar ik eerder al over schreef, is in februari van dit jaar uitgekomen. De Clifton 9 is een neutrale, lichtgewicht hardloopschoen. Een echte allrounder. Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde hardlopers. Deze innovatieve dagelijkse trainingsschoen voor op de weg geeft enorm veel demping en levert de perfecte combinatie van zachtheid en licht gewicht. Het is mijn favoriete HOKA-schoen geworden. Ik kan er een behoorlijk straf tempo mee lopen en goed een hoge cadans aanhouden. Ook lukt een sprintje her en der prima. Daarnaast geeft het verdikte en verlengde hielstuk goede ondersteuning aan mijn enkel (die nog steeds een beetje hapert). Ook al heeft de Mach 5 eigenlijk de beste papieren voor een hardloopwedstrijd van 10 km, toch verschijn ik zondag aan de start met de Clifton 9 aan mijn voeten. De schoen biedt precies de demping en ondersteuning die op dit moment bij mij past. Ook denk ik dat ik er een prima tijd mee kan lopen. (Update: de eindtijd was 54:17, dus gemiddeld 5:09 per minuut. Blij mee!)

Door al het trainen met HOKA (onder begeleiding van coach Liesse-Lotte) ben ik nog meer fan geworden van hardlopen. Ook ben ik heel benieuwd geworden naar de Rocket X 2. Zeker omdat mijn volgende doel een halve marathon is. Dus wie weet!

De Rocket X 2 en de andere modellen zijn verkrijgbaar via de website van HOKA en bij geselecteerde HOKA-dealers wereldwijd. Ga voor meer informatie naar HOKA.com of volg @HOKA_eu. #FlyHumanFly

HOKA Rocket X 2

HOKA Rocket X 2

HOKA Rocket X 2

HOKA Rocket X 2