On Cloudrunner: ideaal voor beginners

On Cloudrunner

Het Zwitserse On Running bestaat nog niet zo lang als de bekende merken voor hardloopschoenen. Toch weet On steeds meer harten te veroveren met hun geweldige schoenen. Dat doen ze door heel te goed te kijken wat een goede hardloopschoen nodig heeft. Wij gingen op pad met de nieuwe On Cloudrunner.

Wil je beginnen met hardlopen of dit weer oppakken na een te lange pauze? Begin dan met jezelf trakteren op een nieuw paar hardloopschoenen. Maak namelijk niet de fout om op oude schoenen te lopen. Na een paar jaar (of flink wat kilometers) is de demping en ondersteuning niet meer wat het hoort te zijn. Bovendien gaan de technische ontwikkelingen de laatste jaren razendsnel, waardoor nieuwe schoenen vrijwel altijd veel betere schoenen zijn.

On Running is 12 jaar geleden begonnen met het streven om iedereen op wolken te laten lopen. Dat streven hebben ze behoorlijk letterlijk genomen, want de kenmerkende zool van On heeft wel wat weg van wolken. Dat is trouwens meer dan een gimmick, want de wolkenzolen van On blijken in de praktijk voor een fantastische demping te zorgen. Heel simpel gezegd: de uitsparingen in de zool zorgen voor een zachte landing en teruggave van energie bij de afzet van de voet.

Correctie

Inmiddels heeft On heel veel verschillende modellen op de markt, voor alle types hardlopers en wandelaars. On begint zelfs een plekje te bemachtigen in de sneakermarkt. Terecht, want als we de doos met On Cloudrunners openen, valt op hoe mooi de schoenen zijn. Bij het passen valt op dat de schoen perfect zit. Stevig rondom de voet, maar niet té strak. Fijn is dat de tong lekker dik en zacht zit, zodat de schoen echt je hele voet omhelst. Wat ook opvalt, is dat de schoen heel mooi corrigeert. Ik heb de neiging om met mijn voeten iets naar binnen te zakken. Met deze schoenen aan sta ik beduidend beter.

Tijd om te gaan rennen, want alleen zo kunnen we ontdekken wat de schoen en de unieke zool voor ons in petto hebben. Naast de bekende clouds, zit er in de zool ook een Speedboard. Dat is een plaat die zorgt voor zowel stabiliteit als energieteruggave tijdens het rennen. Het is dus de combinatie van beide technieken die we voelen tijdens het rennen. Wat opvalt, is dat je echt voelt dat de openingen in de wolken indeuken tijdens het rennen. Dat is een heel ander gevoel dan rennen op een schoen met een zacht en verend foam. Je krijgt een beetje een idee dat je op kleine springveren rent, maar dan wel iets subtieler. Of beter gezegd: precies goed.

Demping

Demping is natuurlijk heel persoonlijk en geen enkele persoon is hetzelfde, maar de manier waarop de zool reageert op de stappen die ik zet, voelt erg goed. En dat terwijl ik heel veel verschillende schoenen van diverse merken in de kast heb staan. Ook als sneaker draag ik graag hardloopschoenen of schoenen die erop gebaseerd zijn. De schoenen van On lijken echt een nieuwe ervaring aan al die verschillende manieren van dempen en ondersteunen toe te voegen.

Inmiddels ben ik flink wat kilometers verder op de On Cloudrunner. Het merk geeft aan dat de schoen voor de beginnende tot gemiddelde renner is, een categorie waar veel mensen in thuishoren. Voor echte kilometervreters heeft On andere schoenen, zoals bijvoorbeeld de nieuwe Cloudmonster, maar voor de meeste mensen zal de Cloudrunner het ideale model zijn om kennis te maken met het merk On. Zelf merk ik dat het rennen op deze schoenen echt beter gaat en dat het me lukt om verder en sneller te gaan.

On Cloudrunner