Snelle kilometers maken met de HOKA Mach X

HOKA MACH X
Onlangs heeft HOKA een nieuwe variant aan de collectie Mach-hardloopschoenen toegevoegd: de grensverleggende Mach X. Deze snelle trainingsschoen bestaat onder andere uit zeer veerkrachtig PEBA-schuim en een voortstuwende Pebax-plaat. De Mach X is snel genoeg voor wie op zoek is naar een race-schoen, maar biedt tegelijkertijd ook het comfort van een dagelijkse trainer.

De Mach X is voor neutrale hardlopers de ideale schoen om hun intervaltrainingen, temporuns en duurlopen te verbeteren. De schoen biedt de ondersteuning en het comfort van een typische Mach-loopschoen gecombineerd met een stuwende Pebax-plaat voor extra pit. Dit zorgt ervoor dat het een dempende en responsieve trainer is geworden waarmee je je tempo aardig kunt opdrijven. Daarnaast is de schoen toch ook comfortabel genoeg om langere afstanden te rennen. De Mach X is als het ware een wedstrijdschoen voor alledaagse trainingen.

Colin Ingram, Vice President of Product bij HOKA: “De Mach X valt op als een tempo-schoen voor hoge prestaties, voor hardlopers die even snel willen zijn als onze wedstrijdsporters. We zijn heel trots dat we een dagelijkse trainer kunnen lanceren die zowel comfortabel als pittig is, en zo het iconische HOKA-gevoel gevoel geeft. De Mach X is de perfecte schoen voor wie onmiddellijk van start wilt gaan.”

Veerkrachtig schuim en voortstuwende plaat

De Mach X biedt, dankzij een uitgebreid testproces, een scherper en sneller gevoel in vergelijking met HOKA’s modellen zonder plaat. De voortstuwende Pebax-plaat in de middenzool, in combinatie met geavanceerde schuimsamenstellingen, geeft precies de juiste balans tussen het gevoel alsof je voortgeduwd wordt en de stabiliteit die nodig is voor een dagelijkse trainer. Daarnaast zorgt HOKA’s bekende Meta-rocker technologie voor een rollende, vlotte afwikkeling van de voet.

Bijzonder aan de schoen is de schuimsamenstelling van de zool. Het veerkrachtige PEBA-schuim in de tussenzool direct onder de voet zorgt voor meer veerkracht, terwijl de iets stevigere tussenzool van ProFlyX EVA-schuim aan de onderkant de schoen iets voorspelbaarder maakt dan een raceschoen. Tussen deze lagen schuim ligt de Pebax-plaat. Dit alles maakt van de Mach X de perfecte trainer om ondersteuning te bieden in uitdagende situaties, ook buiten wedstrijden.

Bovenwerk en buitenzool

Om duurzaamheid en tractie te garanderen heeft de Mach X een uitgebreidere buitenzool die de innovatieve tussenzooltechnologie ondersteunt. Dit wil zeggen dat de buitenzool voorzien is van Durabrasion Rubber, zodat de schoen langer meegaat en meer grip biedt. Verder is het bovenwerk van jacquard mesh. Het lichte, zachte en gerecyclede materiaal zorgt voor ademend vermogen tijdens het rennen. En de stevige schoentong is zo gemaakt dat deze goed op de plek zitten en geen druk op de wreef geeft.

Wat vinden wij van deze snelle trainingsschoen?

Ik had het geluk om de Mach X de afgelopen tijd te mogen testen. Ik was erg benieuwd naar deze schoen, omdat een andere adept uit de Mach-serie al een tijdje mijn favoriete trainingsschoen is. Ik heb het over de Mach 5. De Mach 5 is de eerste hardloopschoen van HOKA waarmee ik kennismaakte. De schoen werd uitgebracht in de zomer van 2022. Het is een neutrale hardloopschoen die zowel bedoeld is voor snelheidstrainingen als duurlopen. Het is bijzonder dat je voor deze verschillende trainingen 1 soort schoen kunt gebruiken. De Mach 5 is enorm licht van gewicht, maar biedt tegelijkertijd veel demping en stabiliteit. Doordat de schoen erg responsief is, kun je er fijn mee sprinten, intervallen lopen en tempo’s doen. Maar ook tijdens lange duurlopen rent de schoen erg comfortabel.

En nu is er dus de Mach X, een trainingsschoen waaraan ongeveer dezelfde kwaliteiten worden toegedicht, maar dan met nog meer nadruk op pit en snelheid door de Pebax-plaat en het PEBA-schuim. Als ik de Mach X voor het eerst aantrek, valt me op dat de schoen qua pasvorm me eigenlijk meer doet denken aan de Clifton 9 (de schoen die ik veel gebruik voor easy loopjes). Hij zit wat strakker om mijn voet dan de Mach 5. Er is desondanks veel ruimte voor de tenen. Verder valt de schoenlip mooi over mijn wreef. De platte veters zijn elastisch, waardoor de druk op de wreef wordt verminderd. Ook het bovenwerk van ademend materiaal valt goed over mijn voet. Het is wel een stukje dikker dan bij de Mach 5. Daarnaast weegt deze nieuwe schoen een tikkeltje meer dan de andere schoenen die ik van HOKA heb.

Direct contact met de grond

En dan natuurlijk de Pebax-plaat. Deze plaat zorgt voor stabiliteit en voortstuwing. Bij elke stap die je zet, voel je dat je een extra zetje krijgt. De plaat geeft de schoen enige stugheid, maar het is niet zo stijf als de carbonplaat in een wedstrijdschoen, zoals de Rocket X 2. Het PEBA-schuim en EVA-schuim rondom de plaat zorgen voor extra veerkracht, stabiliteit, demping en energieteruggave. Ik vind de schoenen lekker rennen, maar merk dat ze minder het pluche gevoel geven dan ik gewend ben van HOKA. Het geheel voelt veel directer aan. Dit past natuurlijk wel bij een schoen die je klaar moet maken voor een wedstrijd. En eigenlijk vind ik dit wel eens fijn ter afwisseling.

Verschillende soorten trainingen

De laatste tijd heb ik allerlei trainingen op de Mach X gedaan en dat beviel goed. Ik vind deze schoenen heerlijk om hard op te rennen of tempowisselingen mee te doen. Ze geven veel stabiliteit en zitten ook fijn tijdens korte duurlopen of herstelloopjes. Ook kan ik het gevoel van een extra duwtje erg waarderen. Geen moment heb ik het idee dat ik mijn lichaam overbelast. Wel vind ik ze eigenlijk minder geschikt voor lange duurlopen. Dan heb ik toch liever iets meer zachtheid aan mijn voeten en zal ik eerder de Mach 5 of Clifton 9 uit de kast pakken. Al met al is de Mach X een mooie aanvulling op het assortiment van HOKA en de schoen is zeker een aanrader voor mensen die alles uit hun dagelijkse trainingen willen halen en voor snelheid willen gaan. Of er een mooie wedstrijd mee willen rennen, dat kan natuurlijk ook!

De Mach X weegt 266 gram voor een herenmaat 44, en 228 gram voor een damesmaat 40. De hoogte van de tussenzool bedraagt 39 mm / 34 mm voor heren en 37 mm / 32 mm voor dames.

De Mach X is verkrijgbaar via HOKA.com en bij geselecteerde HOKA-dealers wereldwijd voor een adviesprijs van €180.

HOKA MACH X

HOKA MACH X

HOKA MACH X

HOKA MACH X

HOKA MACH X