Kort geleden is in Soesterberg een prachtig ‘all electric’ horecapaviljoen geopend. Café-restaurant Soesterdal is een mooi voorbeeld van duurzame architectuur en verduurzaming in de restaurantsector.
Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam café-restaurant met terras en diverse speelplekken gerealiseerd. Het geheel, dat is ontworpen op de zon, ligt aan een bosrand en heeft weids uitzicht over het omringende natuurgebied. Naast de draaiing van de zon speelden ook windgesteldheid en materiaalkeuze een grote rol bij de realisering van het paviljoen.
Prachtige ontmoetingsplek
De voormalige vliegbasis Soesterberg bestaat uit een ongerept natuurgebied met recreatieve mogelijkheden. Café-restaurant Soesterdal is onderdeel van deze nieuwe invulling. VOCUS architecten creëerde in opdracht van SEMS Groep een duurzaam ontwerp voor het horecapaviljoen, dat is gelegen tegenover het Nationaal Militair Museum.
Omdat het op een uitgestrekte vlakte ligt, is Soesterdal al van veraf herkenbaar. De vorm en het materiaalgebruik van het gebouw verwijzen naar de hangars die vroeger rondom de vliegbasis stonden. Door de hoge glazen puien sluit de binnenruimte naadloos aan op de terrassen en speeltuinen rondom het paviljoen.
Noord, oost, zuid en west
Aan zowel de zuid- als westzijde van het gebouw is een overstekend dak gemaakt. Dit zorgt voor beschutting voor de gasten op het terras. Bovendien wordt hierdoor ook schaduw gecreëerd voor het restaurant zelf. Het zorgt ervoor dat er binnen een aangenaam klimaat ontstaat. Opwarming van het pand wordt op deze manier voorkomen en dat scheelt extra energieverbruik voor koeling.
Aan de noordzijde van het café-restaurant komt het daglicht maximaal naar binnen vanwege de plaatsing van een hoge glazen pui. De gasten kunnen hierdoor vanuit het restaurant de indrukwekkende weidsheid van het omliggende terrein ervaren. De hoogte is aan deze zijde is ook deels benut voor een extra verdieping met een multifunctionele ruimte, met eveneens prachtig zicht over de omgeving. Ook voor de bedrijfsvoering functioneert het paviljoen optimaal: vanachter de bar is er zicht over het gehele restaurant en de terrassen.
De oostzijde van het gebouw is gereserveerd voor de keuken en de toiletten. De gesloten gevels aan deze zijde voorkomen opwarming van het paviljoen door de ochtendzon. Het geheel is voorzien van verduurzaamd hout dat naar binnen doorloopt, waar het zorgt voor een warme sfeer en een goede akoestiek. De stalen constructie, het glas en stalen dak geven het paviljoen een industriële uitstraling.
Zeer duurzaam concept
Het paviljoen is zeer energiezuinig door het gebruik van isolerend triple glas, in combinatie met een slim installatieconcept. Er is een waterinfiltratie gemaakt waarmee het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem terugkomt. En door ‘droge verbindingen’ kunnen materialen eenvoudig hergebruikt worden en voldoet het paviljoen aan het noodzakelijke streven naar meer circulariteit.
De duurzame ambitie is ook zichtbaar in de zonnepanelen op het schuine dak. Deze leveren de stroom voor het allereerste all-electric restaurant in Nederland. Een restaurant zonder gasaansluiting is uniek. Voor de verwarming, koeling, verlichting en het bereiden van alle gerechten wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen.
Naast zonnepanelen is het dak ook voorzien van sedumvegetatie. Deze extra massa zorgt voor een goed binnenklimaat. Door gebruik te maken van slimme oplossingen op het gebied van energie, en klimaatbeheersing staat er een gebouw dat bijdraagt aan duurzaam beheer en gebruik van het natuurgebied.