Tips om je interieur snel een nieuw uiterlijk te geven

woninginrichting

Het is heerlijk om af en toe je interieur een update te geven. Dat kan natuurlijk door flink uit te pakken en heel veel nieuwe meubels te kopen, maar het kan ook met een kleiner budget en wat slimme trucjes. Wij geven je graag een aantal tips.

Nieuwe spullen

De makkelijkste manier om het interieur van je huis te vernieuwen is natuurlijk door iets nieuws te kopen. Vervang een oude bank, kast of tafel door een nieuwe (of tweedehands) en je huis zal er direct van opknappen. Je kunt natuurlijk ook alles vervangen als je daar het geld voor hebt, maar de kans bestaat dan dat de kamer waar je dit doet er een beetje te nieuw uit zal zien. Een mooi interieur heeft tijd en aandacht nodig. Huisinrichting is een kunst.

Het is dus beter om het vervangen van meubels stapje voor stapje te doen. De kans is groot dat de komst van bijvoorbeeld een nieuwe bank zorgt dat je anders tegen de rest van het interieur aan gaat kijken. Vormen, kleuren en patronen van verschillende items in je huis communiceren met elkaar. Daar kun je heel slim mee spelen.

Kleur en kunst

Bij het aanpassen van je interieur denk je vaak als eerste aan meubels, maar er zijn natuurlijk meer factoren die een rol spelen. Koop eens een paar mooie planten en geef deze een prominente plek in de kamer. Planten brengen kleur, maar kunnen ook helpen om de lucht te zuiveren. Kunst is een ander belangrijk onderdeel van een mooi interieur. Een mooi schilderij of ingelijste foto doet wonderen. Kunst is er ook voor elk budget.

Ook de muren en de vloer kun je kleur geven door bijvoorbeeld een likje verf, een nieuwe vloerbedekking, een behangetje of een mooi vloerkleed. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Zelfs als de meubels allemaal hetzelfde blijven zal een nieuwe kleur op de muur zorgen dat alles aanvoelt als nieuw. Het is alleen een kwestie van een beetje lef tonen. Vergeet trouwens ook de gordijnen in de kamer niet.

Accessoires

Je hoeft niet altijd groot te denken als je de boel aan het vernieuwen bent. Oog voor detail is minstens zo belangrijk. Een paar nieuwe kussens op de bank, een leuk bijzettafeltje of een set kandelaars op een kastje kunnen ook wonderen doen. Het fijne aan deze kleine dingen is dat ze meestal niet zo heel duur zijn en dat je dus ook iets van een luxe merk of beroemde ontwerper kunt kopen zonder daarvoor meteen je bankrekening te plunderen.

Licht

Tot slot: verlichting. Een mooie lamp is een belangrijk onderdeel van een goed interieur. Niet alleen vanwege het design van de lamp, maar ook door het licht dat deze geeft. Hoe fijn is het als je op het fijnste plekje van de bank goed licht hebt om te kunnen lezen in een fijn boek? Het is slim om in een kamer meerdere lampen te hebben, zodat je kunt combineren met de hoeveelheid licht en waar deze schijnt. Een avondje televisie kijken vraagt om ander licht dan een avond waar vrienden op bezoek komen.

woninginrichting