Dyaqua maakt zonnepaneel vermomd als klassieke dakpan

dakpan
Foto’s: Dyaqua

Zonnepanelen zijn perfect om zelf thuis energie op te wekken, maar niet alle daken zijn geschikt. Bijvoorbeeld bij oude, monumentale panden kun je niet zomaar panelen op het dak zetten. Het Italiaanse Dyaqua heeft daarvoor een oplossing.

Zij hebben een zonnepaneel ontworpen dat qua uiterlijk vrijwel identiek is aan een klassieke dakpan, zoals je die veel in Italië ziet. Met deze dakpannen/zonnepanelen kunnen ook oude huizen en gebouwen duurzaam worden gemaakt. De unieke dakpan heeft de toepasselijke naam Invisible Solar gekregen. Het paneel is gemaakt van monokristallijn silicium dat we ook bij reguliere panelen zien. Alleen in dit geval heeft een paneel een dunne keramische laag gekregen die zorgt voor het klassieke uiterlijk. Voor het menselijk oog lijkt het paneel op een oude dakpan, maar de laag keramiek is zodanig bewerkt dat deze de krachtige zonnestralen kan doorlaten.

Elisa Quagliato van Dyaqua zegt hierover: “We hebben Invisible Solar speciaal ontworpen om cultureel erfgoed eindelijk toegang te geven tot zonne-energie, waar traditionele zonnepanelen en andere BIPV’s niet mogen worden geïnstalleerd vanwege hun hoge visuele impact. Archeologische vindplaatsen en typische erfgoedgebouwen hebben zelfs een hoog energieverbruik. Daarom is zonne-energie erg belangrijk om de milieu-impact van deze prachtige plekken te verminderen en hen te ondersteunen bij het verspreiden van cultuur.

Het mooie aan dit ontwerp is dat dit zonnepaneel ook nog eens recyclebaar is. Daarnaast ziet Dyaqua eroptoe dat de dakpannen authentiek ogen. Geen enkel paneel is hetzelfde, zodat ze op het dak van een oud gebouw ogen als dakpannen die er al lange tijd liggen. Zo is Dyaqua bijvoorbeeld gevraagd om Pompeï te voorzien van zonnepanelen. Hierdoor zal deze veel bezochte plek aanzienlijk kunnen besparen op de energiekosten. Inmiddels is Dyaqua bezig om soortgelijke oplossingen te ontwikkelen met een oppervlak van hout, steen en beton.

dakpan

dakpan

dakpan