Tramo is dé culinaire hotspot van Madrid

Tramo Madrid
Fotografie: Juan Baraja

Bij onze laatste twee bezoeken aan Madrid hebben we genoten van een diner in restaurant Mo de Movimiento, waar heel goed eten en prachtig design hand in hand gaan. Wij waren dan ook heel nieuwsgierig dat het creatieve team achter dit restaurant elders in de stad een nieuwe zaak heeft geopend. Wij brachten een bezoek aan Tramo en waren zwaar onder de indruk.

Om Tramo te vinden moet je best wel je best doen. Het restaurant is namelijk niet te vinden in het centrum van Madrid of in een chique wijk als Salamanca, maar in het noorden van de stad in de buurt van het Estadio Santiago Bernabéu in de wijk Prosperidad. Wie met het adres in de hand door de straat loopt, moet goed kijken, want Tramo ligt ietwat verborgen achter een muur van klimop. Aan de buitenkant zie je dus niet wat je binnen te wachten staat.

Heb je de deur gevonden, dan loop je door een minimalistische gang met veel beton en onbewerkt hout langs de indrukwekkende keuken waar veel open vuur is te zien. Dan zie je plots waar je voor gekomen bent: een prachtig ingericht restaurant in een bijzonder industrieel gebouw. Vroeger was hier een garage in te vinden, waar men druk aan auto’s sleutelde. Dit gebouw is op een unieke manier getransformeerd naar de huidige functie.

Kaasplank

Tramo heeft in oktober 2023 de deuren geopend en is nu al een groot succes. Tijd voor lunch of diner zit er bij ons bezoek niet in. Het is aan te raden om enkele weken van te voren te reserveren. Gelukkig worden we wel met open armen ontvangen door Felipe Turell, de trotse eigenaar en het architectenduo SelgasCano dat verantwoordelijk is voor het gebouw (en de verbouwing). Onder het genot van een erg goede cava en een door Felipe samengestelde kaasplank (die echt heel erg goed was) praten we over de totstandkoming van Tramo en de filosofie van Felipe Turell.

Als je het interieur van Tramo bekijkt dan is de uitstraling in eerste instantie luxe en exclusief. Uit alles blijkt dat je hier heel lekker en bijzonder kunt eten. Echter, bij nadere inspectie blijkt zowel het gebouw zelf als de meubels en het servies een rauw randje te hebben. Bij de verbouwing van garage naar restaurant is namelijk zo veel mogelijk van het oude gebouw intact gelaten, maar dan wel met een paar aanpassingen die zorgen voor comfort en duurzaamheid.

Keuken als podium

Het is mooi om te zien hoe de ruimte is ingericht. Het deel waar de gasten zitten is onderverdeeld in verschillende ruimtes, zodat het restaurant zowel open als intiem is. Naar achter toe gaat de vloer in fases omhoog. Hierdoor lijkt het alsof je in een theaterzaal zit, met de open keuken als podium. Heel slim heeft SelgasCano verschillende functies gecombineerd.

De banken zijn gemaakt van een soort open baksteen die ervoor zorgt dat frisse lucht op ingenieuze wijze door het gebouw gaat. Het luchtsysteem staat in verbinding met een ondergrondse installatie met een constante temperatuur van 18 graden. Voor de ontwikkeling van de gebruikte stenen is samengewerkt met ontwerper Andreu Carulla.

Dakconstructie

Andere gebruikte materialen zijn  ook vaak heel simpel en erg duurzaam. Zo zijn de meubels gemaakt van gerecycled hout en aluminium en zijn de borden gemaakt van de grond die is afgegraven tijdens de aanleg van de ondergrondse koelinstallatie. Wat intact gelaten kon worden is nog steeds in oude staat. Hoogtepunt hierbij zijn de stalen draden in de dakconstructie. Wie goed kijkt, ziet dat deze in de jaren ’50 met de hand zijn gemaakt. Hierdoor is geen exemplaar hetzelfde. Het glazen dak lijkt ook origineel, maar is wel verplaatst om het zonlicht beter te doseren. Bovenop het dak is trouwens een tuin die alleen door de buren te bewonderen is.

Ook is het dak beter geïsoleerd. Dat zie je overigens niet, want het dak lijkt origineel. Het restmateriaal van de isolatie is gebruikt om de stoelen mee te bekleden. Over alles is dus nagedacht. Tramo is hierdoor echt een pionier op het gebied van echt duurzaam ondernemen in de horeca-wereld. Bij het samenstellen van de kaart hebben Felipe Turell en zijn team ook goed nagedacht. De producten moeten zo lokaal en biologisch mogelijk zijn. Er is wel bewust gekozen om niet voor een plantaardig menu te gaan, maar voor zorgvuldig geselecteerde leveranciers. Volgens Turell valt daar meer winst te behalen, terwijl zijn restaurant interessant blijft voor een zo breed mogelijk publiek.

Wij bezochten Tramo in het kader van het Madrid Design Festival.

Tramo Madrid

Tramo Madrid

Tramo Madrid