Het meeste voedsel ligt gewoon stil op een bord of in je hand. Klaar om opgegeten te worden. In de studio van fotograaf Michael Crichton gaat het er anders aan toe. Samen met stilist Leigh MacMillan brengt hij voedsel in beweging.
De combinatie van een lekker onderwerp, de beweging en de prachtige belichting maakt de serie Conceptual Food een genot om naar te kijken. Ondanks dat je op een statische foto de beweging niet echt ziet, komt de dynamiek toch heel goed over op de kijker.
Zwevende augurk
Bij sommige foto’s gaat het ook echt om die beweging. Bijvoorbeeld bij de bak met noodles en het glas rode wijn. De kans is groot dat dit soort voedsel, in combinatie met wilde bewegingen, vlekken op gaat leveren. Maar in het moment voor de beweging ziet het er zeer lekker uit. In andere gevallen draait het juist meer om de compositie en is de beweging eerder ondergeschikt. Ondanks dat is het beeld van een zwevende augurk zeer intrigerend. Het is ook niet vreemd dat merken als McDonald’s, Kellogg’s en Nutella Michael Crichton allen weten te vinden.