Lang geleden – toen ik nog een kleine jongen was en geloofde in een zekere goedheiligman – stond er op mijn verlanglijstje een Nintendo 64. Vijf december kwam en een grote doos met mijn naam erop stond naast de juten zak met een briefje eraan. Sinterklaas vond 64 Nintendo’s wel een beetje veel en dacht dat ik met één Super Nintendo ook heel blij zou zijn. Ik was dusdanig jong dat ik niet teleurgesteld was en alleen maar blij met een gloednieuwe gameconsole en uiteindelijk kwam die N64 toch in huis waarna het een van mijn favoriete devices werd.
Als het dan ook gaat om nostalgie, heb ik bij de Nintendo 64 de meeste warme gevoelens. Het was de console waar ik met mijn eigen gespaarde guldens games voor kocht, werd ondergedompeld in de wondere wereld van The Legend of Zelda met Ocarina of Time en in een pre-internet tijd aan het dagdromen was over Super Smash Bros door de plaatjes uit de speelgoedgids.
Het moment dat Bitmap Books aankondigde dat het volgende deel uit hun succesvolle Visual Compendium-reeks gefocust zou zijn op de Nintendo 64, moest en zou deze in mijn collectie komen.
Vormgeving
Net als bij de andere boeken van Bitmap Books is de vormgeving van de N64 Visual Compendium subliem. Het boek komt in een harde slipcase met holografische afbeelding en de bladwijzerslierten zijn in de iconische kleuren. De pagina’s zijn gevuld met interviews met zowel gameontwikkelaars als gamejournalisten die terugblikken op de interessante geschiedenis van de games, de console en het landschap waarin deze uitkwam.
In een periode waar de concurrentie de overstap maakten naar CD’s en daardoor de volgende stap in gaming maakte, bleef Nintendo koppig bij ‘ouderwetse’ cartridges met alle (grafische) gevolgen van dien en dan ben ik nog niet eens over de *ahum* unieke drietand controller begonnen.
Game-art
Meer dan honderdvijftig titels worden tot in detail behandeld en zijn voorzien van hoge kwaliteit screenshots en game-art. Op voorhand was ik sceptisch of de hoekige graphics goed tot hun recht zouden komen als ze paginavullend opgeblazen zouden worden, maar Bitmap Books weet zelfs de gedateerde GoldenEye personages er goed uit te laten zien.
Usual suspects zoals Super Mario 64 en Zelda Ocarina of Time komen uiteraard voorbij, maar ook minder bekende titels zoals mijn persoonlijk favoriet Mischief Makers passeren de revue. Hierdoor is het een informatief naslagwerk voor ‘old-school’ fans van de console, gamers die hun retro hart aan het ontdekken zijn, of een geweldig cadeau voor de ‘90s gamers.
Het boek is te bestellen via de website van Bitmap Books zelf en bij je bestelling krijg je – net als bij hun andere boeken – een digitale editie in pdf-vorm.