De terugkeer van twee Nintendo sportklassiekers

Nintendo Switch Sports

In een landschap waar de FIFA’s, Madden’s en NFL’s unaniem staan voor sportgames op consoles, heeft Nintendo het (ook op dit vlak) altijd wat anders aangepakt. Ze hebben sinds jaar en dag de focus meer op arcade gelegd, waardoor het typische games zijn om in een groter groepsverband te spelen dan puur de focus te leggen op presteren en de beste zijn. De afgelopen maanden heeft Nintendo twee van hun grotere sporttitels nieuw leven in geblazen op de Nintendo Switch.

Nintendo Switch Sports

Er is (naar mijn mening) slechts één reden dat de Nintendo Wii het gigantische succes is geworden zoals we dat kennen. Nee, het zijn niet mascottes als Mario en Zelda, maar de game die in de doos van iedere verkochte Wii-console zat: Wii Sports. Massa’s mensen kochten de Wii puur voor de meegeleverde game en het zorgde ervoor dat het apparaat zelfs in verzorgingshuizen te vinden was. Destijds werkte ik als verkoper in een van de grotere elektronicawinkels en de hoeveelheid mensen die dachten dat Wii Sports de enige game was die je met de console kon spelen was torenhoog.

Zestien jaar en een paar “Sports” versies verder maakt de franchise zijn entree op de Nintendo Switch met de volgende sporten: volleybal, voetbal, badminton, tennis, bowlen en chambara (een soort schermen). Hoewel op een later moment Golf nog toegevoegd gaat worden is het een gevalletje “what you see is what you get”. Alle games zijn nu online te spelen tegen spelers over de hele wereld en er zijn cosmetics-vrij te spelen voor je personage. Deze kan je echter alleen maar krijgen als je online speelt. Haal je de game dus in huis voor dezelfde reden als dat je dat al die jaren geleden hebt (het thuis voor de buis spelen met familie en vrienden) dan moet je het doen met de kleding en haarstijlen die je krijgt.

Het belangrijkste zijn natuurlijk de daadwerkelijk sporten en hoe ze spelen. Stuk voor stuk voelen ze alsof de tijd heeft stilgestaan en erg getrouw aan hoe het destijds ging. Bij tennis en badminton ben je bijvoorbeeld weer lekker aan het flapperen met je armen, al is het door de verbeterde tracking van de Joy-Con responsiever dan vroeger. Van de huidige sporten was volleybal door de langzamere opzet de sport die uiteindelijk het minst gespeeld werd en voetbal een aangename verrassing door de hoeveelheid interactie die benodigd is. De grote favoriet van de speelsessies en waar we steeds mee begonnen en eindigden was toch wel bowlen. Met name de special modus waarbij je obstakels moet ontwijken is in groepsverband erg leuk.

Het is dan wel niet de work-out die je krijgt met fitness game Ring Fit Adventure, maar na een lange avond zwiepen en zwaaien met je armen is er een grote kans dat je dat de volgende dag zal voelen. Nintendo Switch Sports doet eigenlijk precies hetzelfde als toen het 16 jaar geleden op de Wii uitkwam. Het grote verschil is dat je nu online spelen tegen andere mensen als je even niemand over de vloer hebt. In je eentje tegen de computer ben je er al snel klaar mee, want dit is een echte party game.

Mario Strikers: Battle League Football

Mario Strikers: Battle League Football

Hoewel je in Switch Sports wat serieuzere sporten speelt, is Mario Strikers: Battle League Football de totaal andere kant van het spectrum door over the top gameplay. Teams van vier tegen vier spelen op een klein veldje waarbij de vlammende hypershots je om de oren vliegen. In tegenstelling tot het voetbal in een FIFA of PES zijn er in Mario Strikers geen regels. Je hoeft niet vreemd op te kijken als je Wario opeens ziet rondrennen met de bal in zijn hand en spelers beuken elkaar genadeloos in de elektrische zijlijnen. Om de chaos nog groter te maken zijn er ook verschillende power-ups in het veld. Het is de Mario Kart formule, maar dan in een voetbaljasje, waardoor het ook heel toegankelijk is voor mensen die niet veel gamen. Iedereen kan een controller oppakken en zal na een oefenpotje snel uit de voeten kunnen.

Is het dan puur raggen, buiken en zo hard mogelijk schieten? Niet helemaal, want er is een klein vleugje tactiek aanwezig in de vorm van de spelers en hun skills. Net als in Mario Kart is Mario de allrounder qua vaardigheden, maar is Bowser bijvoorbeeld langzaam en sterk en de kleine Toad heel snel en minder sterk. Een tackle van Toad op Donkey Kong resulteert er eerder in dat hij van de grote gorilla af stuitert, dan dat hij er met de bal vandoor gaat. Deze skills kan je wat personaliseren met stukken kleding die je kan kopen met verdiende munten, maar deze hebben – naast het feit dat alle spelers er meer badass uitzien – allemaal hun voor- en nadelen waardoor het tactische laagje meer in the picture komt. Wil je meer schotkracht bij Toad met een nieuw shirt? Grote kans dat dan zijn snelheid omlaaggaat.

Net als Switch Sports is ook Battle League Football leuker tegen andere spelers. Er zijn voor als je alleen speelt wat kampioenschappen tegen CPU-spelers, maar daar blijft het bij. Lekker tegen elkaar schreeuwen als er iemand naast je op de bank zit is dan ook hier de succesformule, al heb ik gemerkt dat de online matches ook goed te spelen zijn qua verbinding. Nieuw is de Battle League modus waarin je een eigen club kan starten om met andere spelers toernooien te winnen, maar op het moment van schrijven kreeg ik het al niet voor elkaar om in mijn eentje een al bestaande club te joinen en daar een potje mee te spelen. Voor mij is dit dan ook typisch zo’n game om af en toe even een potje te spelen als ik alleen ben, of met een paar biertjes en vrienden op de bank.

Zowel Nintendo Switch Sports als Mario Strikers Battle League Football zijn nu beschikbaar voor de Nintendo Switch.

Marc de Haas