De consoles en handhelds van 2012: Nintendo 3DS XL

3ds xl

2012 is een jaar geweest waarin een nieuwe console en twee nieuwe handhelds zijn uitgekomen. In het vorige artikel ben ik nader ingegaan op de nieuwe handheld van Sony: de Playstation Vita. Vandaag een handheld die niet helemaal nieuw is: De Nintendo 3DS XL .

Ook over deze handheld geef ik een uitleg over wat het apparaat kan, wat er bij het gekochte pakket zit + wat er extra gehaald moet worden. En nog belangrijker: Is de 3DS XL het waard om aan te schaffen en wat zijn de leuke games?

Wat is het?
In 2011 kwam Nintendo met de opvolger van de Nintendo DS(i): de Nintendo 3DS. Het bracht revolutionaire 3D beelden naar de handheld en dit zonder het gebruik van een suffe 3D bril. Meer dan een jaar later heeft Nintendo een geüpgradede versie van voorgaande handheld op de markt gebracht: de Nintendo 3DS XL. Zoals de naam al zegt, is het een grotere versie van de 3DS. De schermen zijn 90% groter dan die van zijn voorganger. Ook is de batterijduur verlengd, waardoor je langer kunt gamen. Net als bij de 3DS zitten er op de XL versie, drie camera’s. Twee aan de voorkant, en 1 aan de “binnenkant”. Met de camera’s kunnen verschillende dingen worden gedaan, maar wordt voornamelijk gebruikt voor foto’s en een aantal minigames.

Wat krijg ik, wat moet ik extra halen
Naast de 3DS XL zitten er in de doos ook een zestal AR-kaarten. Zodra je één van deze kaarten op tafel legt en de camera van de 3DS XL er op richt, komen de figuren die op het kaartje staan “tot leven”. Grootste punt waar op gelet moet worden bij de aanschaf van een 3DS XL, is dat de oplader ontbreekt. Dit staat in kleine letters aangegeven op de doos, maar kan voor snelle kopers een instinker zijn. De oplader van de vorige 3DS of DSi werkt ook voor de 3DS XL. Wat wel bij de 3DS XL geleverd wordt is een SD-kaartje van 4GB. Op dit kaartje kunnen savefiles/demo’s/updates etc. worden opgeslagen.

Is het wat?
De 3D effecten werken echt! Bij games als bijvoorbeeld Super Mario World 3D is het meer dan alleen een gimmick. Sommige objecten zijn verscholen achter platforms, die je alleen maar kunt zien als het 3D-schuifje omhoog geschoven is. Bij veel games moet je wel even finetunen wat de juiste stand is van het schuifje. Hoe gaaf de 3D effecten ook zijn, mensen met wagenziekte (zoals ikzelf) kunnen na een te lange sessie last krijgen van misselijkheid en/of hoofdpijn. Maak daarom de speelsessies, met het 3D aan, niet al te lang.

Dat de schermen groter zijn, betekent niet dat de beelden ook uitgerekt worden en dus blokkerig worden. De games zien er op de 3DS XL nog precies hetzelfde uit als op de kleinere variant, alleen groter. Grafisch vind ik de XL onder doen aan de erg sterke Playstation Vita, dit komt mede doordat de Vita een oled-scherm heeft. Toch weet de 3DS XL indrukwekkende beelden te creëren, dit is bijvoorbeeld te zien in Resident Evil Revelations.

De functies van de camera’s ben ik niet zo over te spreken. De mogelijkheid om 3D-foto’s te maken is nou niet echt iets om over naar huis te schrijven. De kwaliteit van de gemaakte foto’s is erg laag en de AR-functies en minigames, zijn (op dit moment) simpele gimmicks.

Ook het ontbreken van de tweede circlepad (analoge stick) is een groot gemis. Waar je bij de kleinere 3DS een aparte accessoire (genaamd Circle Pad Pro) erbij moest kopen, had ik gehoopt dat Nintendo deze in de hardware van de 3DS XL had verwerkt. Ook bij de XL variant moet de tweede stick apart aangeschaft worden. Nu is deze niet verplicht, maar het maakt games als Metal Gear Solid Snake Eater 3D en Resident Evil Revelations, stukken gebruiksvriendelijker. Dit omdat met de tweede stick de camera bestuurt kan worden.

Games:
De 3DS is nu al meer dan anderhalf jaar uit. En na een moeizame start, met weinig noemenswaardige games, begint het bij de handheld nu eindelijk een beetje op gang te komen. Grote namen als Kingdom Hearts, Zelda en zelfs Metal Gear Solid hebben hun plekje gevonden.

Een aantal titels die op dit moment het halen waard zijn: Resident Evil: Revelations, Kingdom Hearts Dream Drop Distance, Super Mario 3D Land, The Legend of Zelda Ocarina of Time 3D. Grote titels die komend jaar uitkomen: Luigi’s Mansion Dark Moon, Castlevania Lords of Shadow Mirror of Fate, Professor Layton vs. Ace Attorney.

Morgen het laatste artikel waarin de nieuwste console van Nintendo wordt behandeld: de Wii U.

Marc de Haas