De consoles en handhelds van 2012: Nintendo Wii U

gamepad wii u

2012 is een jaar geweest waarin een nieuwe console en twee nieuwe handhelds zijn uitgekomen. In de vorige artikelen ben ik al ingegaan op de nieuwe handhelds van dit jaar: de Playstation Vita en de Nintendo 3DS XL.

In het laatste artikel ga ik in op de eerste console van de nieuwe generatie: de Nintendo Wii U. Net als bij de handhelds, geef ik een uitleg over wat het apparaat kan, wat er bij de verschillende pakketten zit + wat er extra gehaald moet worden. En nog belangrijker: Is de Wii U het waard om aan te schaffen en wat zijn de leuke games?

Wat is het?
De opvolger van de Wii, en de eerste console van Nintendo die Full HD beelden kan weergeven. Wat de Wii U zo speciaal maakt, is de nieuwe tabletcontroller. Het biedt een grote verscheidenheid aan nieuwe opties, niet alleen op gamevlak maar ook op social network gebied. Want voor het eerst heeft Nintendo nu een online netwerk voor een console: het Miiverse.

Wat krijg ik, wat moet ik extra halen
In de unboxing-video heb ik al laten zien wat er allemaal in de doos van het Premium Pack zit. Maar naast het Premium Pack ligt ook het goedkopere Basic Pack in de winkel. Deze heeft in vergelijking met de 32GB harde schijf van de Premium, een 8 GB harde schijf. Deze schijfruimte wordt gebruikt voor het downloaden van updates/games/demo’s/downloadable content etc.

De accessoires die extra gehaald moeten worden zijn er aardig wat, als je met meerdere spelers tegelijkertijd wilt gamen. Extra spelers hebben sowieso ieder een eigen Wiimote nodig en in het geval van sommige games ook nog eens een Nunchuck. Bij de aanschaf van een Basic Pack moet ook nog een sensorbalk aangeschaft worden als er met meerdere spelers gespeeld gaat worden. De sensorbalk van de Wii kan ook gebruikt worden. Voor de echte hardcore gamers is er ook nog de Pro Controller. Dit is een meer traditionele controller (die verdacht veel lijkt op die van de Xbox 360).

Is het wat?
Na mijn speelsessies met de Wii U was ik aangenaam verrast. Met name over de nieuwe controller, de Gamepad. Ik zag het eerst als weer een nieuwe gimmick van Nintendo die leuk is voor even, maar de controller brengt uiteindelijk genoeg nieuwe mogelijkheden voor games. Ook de grootte van de Gamepad is geen probleem, hij ligt comfortabel in de hand en is niet zwaar. De Pro Controller heeft vreemd genoeg geen headset ingang. Dit terwijl de controller bedoeld is voor games als Call of Duty, waar communicatie met teamgenoten belangrijk kan zijn.

wii U

Waar de Xbox ‘Xbox Live’ heeft en de Playstation 3 het ‘PSN’, heeft de Wii U zijn eigen online netwerk. Miiverse is uitgebreid en biedt veel potentie voor de toekomst. Het zorgt ervoor dat je online kunt gamen tegen spelers over de hele wereld, maar het is meer dan dit. Het is namelijk ook een heel sociaal netwerk. Tijdens het gamen kun je berichtjes plaatsen op de “wall” van de game die je op dat moment aan het spelen bent, of interesse in hebt. Ook kun je vragen stellen aan mede gamers, mocht je bijvoorbeeld vast zitten. Op de Walls stikt het inmiddels al van de ‘meesterwerkjes’ van andere gamers. Het is een perfect voorbeeld, van hoe social networking met gamen te combineren is!

Als eerste console van de volgende generatie thuisconsoles, gaat Nintendo het nu al moeilijk hebben. De Wii U is qua hardware te vergelijken met de Xbox 360 en de Playstation 3. Dit zijn consoles die nu aan het einde van hen cyclus zitten en (waarschijnlijk) komend jaar al hun opvolger krijgen. Dit zorgt ervoor dat de Wii U straks, qua hardware, weer de zwakste van de drie giganten is. Nintendo moet het tegen die tijd (zoals altijd) hebben van exclusieve titels als Zelda, Mario Kart/Party/etc.

Games:
De Wii U is vorige maand gelanceerd met een lading grote titels als Mass Effect 3, Assassins Creed 3 en zelfs Call of Duty Black Ops 2. Deze games zijn natuurlijk al eerder uitgekomen op de PS3 en Xbox 360. Als je ze voor deze consoles hebt liggen, is er geen reden om ze opnieuw aan te schaffen.

Qua exclusives is het nog even wachten. Op dit moment zijn Nintendoland, Zombie U en New Super Mario Bros U de enige drie exclusieve titels, die het halen waard zijn. Het is nog niet zo gek dat de exclusives nog even op zich laten wachten, de console ligt tenslotte nog maar een maand in de schappen! Exclusieve games die voor het komende jaar al zijn aangekondigd zijn oa: Pikmin 3, Game & Wario, Bayonetta 2 en Rayman Legends.

2013 gaat een spannend jaar worden qua nieuwe consoles. Zo gaan er geruchten in de wandelgangen, dat zowel Microsoft als Sony, hun nieuwe consoles komend jaar aan gaan kondigen. En met een beetje geluk liggen deze met de feestdagen van 2013 in de winkel! Houd Mixedgrill.nl ook voor al je gameinformatie in 2013 goed in de gaten.

Marc de Haas