Zit jij niet lekker in je vel en wil je het roer omgooien? Of heb je slechte gewoontes waar je vanaf wilt om gezonder te leven? Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet er namelijk vaak je gedrag voor aanpassen en dat kan lastig zijn. Je hoeft het gelukkig niet altijd alleen te doen. Er zijn namelijk speciale programma’s die je kunnen helpen. Hoe dat precies werkt lees je in dit artikel.
Afslanken met een leefstijlprogramma
Ben je wat te zwaar en zou je wel een paar kilo’s kwijt willen? Vanuit de basisverzekering krijg je drie uur dieetadvies per jaar vergoed. Is drie uur per jaar niet genoeg en wil je graag een meer uitgebreide begeleiding om voorgoed het roer om te gooien? Dan kun je een zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) volgen.
Dit is een leefstijlprogramma waarin je begeleiding krijgt van een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut en oefentherapeut. Zij leren je hoe je gezonder kunt eten en voldoende beweging en sport een vast onderdeel in je dagelijkse leven maakt. Het is een intensief programma dat meestal twee jaar duurt.
De kosten voor een GLI worden niet altijd gedekt door je basisverzekering. Je moet een matig verhoogd gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico lopen. Ook heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Wil jij zo’n leefstijlprogramma volgen en weten wat je precies vergoed krijgt? Dan kun je je zorgverzekering vergelijken om te zien wat jouw zorgverzekeraar aanbiedt.
Het stoppen-met-roken programma
Heb jij al op eigen kracht proberen te stoppen met roken, maar steek je nog steeds graag een sigaretje op? Dan kan het handig zijn om professionele begeleiding te zoeken. Je basisverzekering vergoed één ‘stoppen-met-roken programma’ per jaar. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen. Bij zo’n programma krijg je persoonlijke coaching, groepstrainingen, medicijnen en nicotinevervangende middelen zoals nicotinepleisters.
Leefstijlapps
Sommige zorgverzekeraars vergoeden niet alleen speciale programma’s voor een gezonde leefstijl, maar bieden ook zogenoemde leefstijlapps aan. Deze apps stimuleren je bijvoorbeeld om dagelijks voldoende te bewegen. Dit doen ze bijvoorbeeld door je stappen te tellen. Heb jij voldoende gewandeld? Dan verdien je punten die je kunt gebruiken voor korting op producten in de webshop van de verzekeraar.
Bij sommige apps krijg je hulp en advies van een virtuele coach en tips en tricks over gezonder eten en leven. Deze apps en de gespecialiseerde programma’s kunnen je helpen om van je slechte gewoontes af te komen en een gezonde leefstijl te krijgen.
Mentale gezondheid
Zit jij niet helemaal lekker in je vel? Psychologische zorg wordt onder bepaalde voorwaarden vanuit de basisverzekering vergoed. Ook alternatieve geneeswijzen, zoals mindfulness en acupunctuur kunnen bijdragen aan een betere mentale gezondheid. Deze behandelingen krijg je helaas meestal niet vergoed vanuit je basisverzekering. In sommige gevallen kun je er wel een (gedeeltelijke) vergoeding voor krijgen vanuit een aanvullende verzekering.