Wat is een verslaving en wat doet het met je?

verslaafd

Dit is wat een verslaving met je doet

In Nederland lijden ongeveer 2 miljoen mensen aan een verslaving. Dit kunnen verschillende soorten verslavingen zijn, zoals onder andere drugsverslaving, een alcoholverslaving of gokverslaving. Wat is een verslaving eigenlijk en wat doet het precies met je? En waarom is het zeker belangrijk om een verslavingskliniek te bezoeken als je kampt met een verslaving? Deze vragen beantwoorden wij in dit artikel. Lees snel verder voor meer informatie over verslavingen.

Een verslaving, wat is dat?

Een verslaving houdt ook wel in dat je niet meer zonder een specifiek middel kunt. Wanneer je met een bepaald middel begint, heb je geen controle meer over je gedrag. Je weet dat het middel slecht voor je is, maar gaat er toch mee door. Een verslaving is een hersenziekte waar de een meer gevoelig voor is dan een ander. Iedere verslaving is weer anders en uit zich daarom ook weer op een andere manier.

Wat gebeurt er met je bij een verslaving?

Wanneer je verslaagd bent, ben je geestelijk of lichamelijk van een bepaald middel of een soort gedrag afhankelijk. Een verslaving ontstaat vaak in fases. Hier wordt een bepaald middel eerst uitgeprobeerd en vervolgens met regelmaat gebruikt. Of bepaald gedrag wordt meer vertoond, omdat je dit als ontspannend ervaart, zoals bijvoorbeeld gamen. Je kunt dit gedrag overmatig vertonen of een bepaald middel meer gaan gebruiken en hebt het gevoel dat je het middel nodig hebt om gelukkig of ontspannen te zijn. Je kunt geestelijk afhankelijk worden van diverse middelen, zoals alcohol en drugs. Ook kun je lichamelijk afhankelijk worden van bepaalde middelen of gedragingen. Je lichaam is verslaafd aan een middel of gedrag en kampt met ontwenningsverschijnselen als je met dit middel stopt.

Hulp bij verslaving

Mensen erkennen vaak laat dat ze met een verslaving te maken hebben. Het erkennen hiervan is de eerste stap. Des te sneller je hulp inschakelt bij een verslaving, hoe sneller je jouw verslaving de baas kunt zijn. Schroom dan ook niet om specialistische hulp te zoeken bij het overwinnen van je verslaving. Zo kan een afkickkliniek Zuid Afrika een ware uitkomst zijn wanneer je op zoek bent naar een behandeling op maat. Iedere verslaving is immers anders.

Wil jij ook van jouw verslaving af? Ga dan op zoek naar specialistische hulp in de omgeving. Wij wensen je veel succes met het overwinnen van jouw verslaving!