De ultieme versie van de film Heat

scene uit heat

Heat, de klassieke misdaadthriller van regisseur Michael Mann, heeft een mooie update gekregen in de vorm van een Director’s Definitive Edition. Deze is nu verkrijgbaar als Blu-ray.

Verwar deze versie niet met een zogenaamde Director’s Cut, waarbij er scènes zijn toegevoegd of aangepast. Dat is hier niet het geval. De film is geremasterd naar 4K en dat is prachtig om te zien. Het was een hele klus, maar ik heb een DVD van de film uit 1999 erbij gepakt om naar de verschillen te kijken. Onvoorstelbaar hoe de beeldkwaliteit in zo’n kleine 20 jaar vooruit is gegaan.

Dit zorgt dat de film erom vraagt om opnieuw bekeken te worden (er even van uitgaande dat je deze klassieker hebt gezien). Het lijkt wel of je naar een nieuwe film zit te kijken, al zal een oplettende kijker heel soms zien dat de kleuren digitaal gecorrigeerd zijn of dat het beeld niet helemaal scherp is. De kans is echter groter dat het verhaal je meesleurt en dat je op het puntje van je stoel zit te kijken.

Kat-en-muisspel

Om het geheugen wat op te frissen: Heat draait om een kat-en-muisspel tussen de briljante politieman Vincent Hanna (Al Pacino) en een gewelddadige bende bankovervallers, onder leiding van Neil McCauley (Robert De Niro). Het verhaal is ijzersterk, maar het is vooral de actie die deze film zo briljant maakt. De grote scènes uit Heat behoren tot het beste uit de cinema van de laatste decennia. Zeker als je deze in 4K bekijkt.

Naast de prachtig opgepoetste versie van de film barst de Blu-ray-uitgave ook nog eens van de interessante extra’s. Waaronder audiocommentaar van Micheal Mann, 2 panelgesprekken (waaronder één uit 2016 met Michael Mann, Robert De Niro, Al Pacino en Christopher Nolan!), een uitgebreide making of, een gesprek tussen Pacino en De Niro, een korte docu over de locaties van de film en 10 minuten aan deleted scenes.

oude dvd, nieuwe blu-ray
DVD uit 1999, Blu-ray uit 2017