Snøhetta maakt klassieke stoel van hergebruikt materiaal

klassieke stoel van gerecycled plastic

De R-48 van Nordic Comfort Products (NCP) is een stoel die je door heel Noorwegen tegen zult komen. Sinds de jaren ’60 is deze stoel het meest voorkomende model in scholen en op kantoren. Design-studio Snøhetta heeft er een nieuwe en duurzame draai aan gegeven.

Het originele model is gemaakt van een metalen frame en een kunststof zitting. De vernieuwde versie van Snøhetta is voor 100% gemaakt van gerecyclede kunststof en hergebruikt metaal. De basis daarvan is afkomstig uit de lokale visserij en de industrie eromheen. Denk aan oude netten en touwen voor het plastic en buizen voor het metaal.

Onderzoek

De presentatie van de vernieuwde R-48 op de Stockholm Furniture and Light Fair is het resultaat van een tweejarig onderzoek van Snøhetta naar het hergebruik van plastic. Normaal gesproken komt het plastic van de stoel uit China. Terwijl er genoeg van deze stof voorhanden is in eigen land. Met het hergebruik wil men een lokale, circulaire economie stimuleren en bovendien besparen op de kosten en milieuschade die komt kijken bij de import.

klassieke stoel van gerecycled plastic

klassieke stoel van gerecycled plastic

klassieke stoel van gerecycled plastic