Helge neemt je mee naar het prachtige IJsland

Helge in de Kleine Komedie

Een paar jaar geleden nam zanger en componist Helge Slikker het vliegtuig naar IJsland. Onder andere een stuk gelopen relatie was de reden dat hij wel wat rust en stilte kon gebruiken.

Eenmaal aangekomen op IJsland wakkerde de liefde voor het bijzondere land al snel aan. Dat heeft geresulteerd in een serie liedjes. Later dit jaar verschijnt het album Polar en nu is er de theatertour As. In de Kleine Komedie was de première van het stuk. Samen met producer Dave Menkehorst brengt Helge op een mooie verhalende manier de nieuwe liedjes ten gehore.

Reiskriebels

De uitvoering is op papier heel simpel, maar dankzij de mooie muziek en het sterke verhaal is het een bijzonder geheel. Zodra Helge wegrijdt uit Reykjavik om met de klok mee het eiland rond te reizen, begint het verhaal op gang te komen. Wie wel eens op IJsland is geweest, herkent de omschrijvingen van de natuur en de mensen. Wie er nooit geweest is, zal waarschijnlijk na de voorstelling reiskriebels hebben.

De kracht van As. zit in de combinatie van woorden en muziek. Voor de achtergrond is eigenlijk niet veel meer nodig dan wat projecties van beelden van IJsland. Het verhaal heeft een kop en een staart en Helge kan niet alleen fijne muziek schrijven, maar ook heel mooi het bijbehorende verhaal vertellen. Neem nu de vergelijking waarin hij het voor het eerst zien van het Noorderlicht vergelijkt met het voor het eerst zien van de videoband met het beroemde concert van Pink Floyd in Venetië.

Monsters

Pink Floyd, en David Gilmour in het bijzonder, keren later nogmaals terug in het verhaal. Op dat moment lopen fantasie en werkelijkheid hevig door elkaar. Het blijkt de finale van een verhaal dat we eigenlijk allemaal wel kennen. Een held gaat op reis en worstelt onderweg met monsters en demonen uit het verleden en ontmoet ook nog eens een mysterieuze dame om aan het einde als een beter en sterker mens terug te keren. Ook Helge onderging deze reis en neemt de bezoeker mee.

As. is nog tot eind april te zien in de Nederlandse theaters. Het album met de liedjes volgt in het najaar. Helge nam dit album op IJsland op in de studio van Sigur Rós. De eerste single van het album heet Home is nu overal te beluisteren.