Muziek luisteren onderweg kan op twee manieren: met een grote koptelefoon of met oordopjes. Ik was altijd fan van de eerste categorie tot ik de Sony WF-1000XM3 ontdekte.
Mijn grootste bezwaren om niet op oordopjes over te stappen waren: geluidskwaliteit en comfort. Beide zijn behoorlijk belangrijk voor mij. Muziek is een eerste levensbehoefte. Ik ben veel op reis en onderweg wil ik dan graag op een goede manier genieten van muziek. Tot voor kort deed ik dat dus met een grote over ear-koptelefoon. Deze heeft ook noise-cancelling, maar die vind ik vooral in het vliegtuig goed werken. Daarbuiten eigenlijk niet.
Toen Sony vroeg op ik bij ze op bezoek kwam om hun draadloze in-ear noise cancelling headphone WF-1000XM3 te komen testen, was ik vooral benieuwd of ze qua geluid en comfort in de buurt konden komen van mijn huidige koptelefoon. Inmiddels zijn we 2 weken verder en luister ik onderweg (en in de sportschool) via de Sony WF-1000XM3.
Noise Cancelling
Dit alles komt door de enorme hoeveel techniek die ze bij Sony in zulke kleine oordoppen hebben weten te krijgen. De WF-1000XM3 is weliswaar groter dan bijvoorbeeld de populaire AirPods van Apple, maar qua comfort en vooral geluidskwaliteit wint Sony met gemak van de concurrentie. Het is zelfs gelukt om noise cancelling aan te brengen in de kleine dopjes.
Bij het uitpakken van de doos van de Sony WF-1000XM3 zie je als eerst het doosje waarin de in-ear-koptelefoon zit. Dit doosje heeft twee functies: het veilig opbergen van de dopjes en het opladen ervan. Door NFC aan te zetten op mijn smartphone en deze tegen het doosje aan te houden is er direct een Bluetooth-verbinding gemaakt. Optioneel kun je ook de Headphones-app van Sony downloaden. Hierin kun je allerlei opties instellen.
In je oor
Sony levert bij deze set 7 verschillende opzetstukjes om te zorgen dat de WF-1000XM3 goed in je oren blijft zitten. Ik heb zelf behoorlijk veel negatieve ervaringen met dopjes die niet goed zaten, maar hier ging het na één keer wisselen goed. Door de dopjes in je oren te stoppen en ze dan een klein beetje naar boven te draaien zitten ze perfect en kan het luisteren beginnen.
Met een goede playlist bij de hand en de Headphones-app geopend, begin ik aan de eerste muziektest. Ik luister naar LesAlpx van Floating Points. De diepe bas klinkt vol en de synths zijn mooi helder. Daarna volgen nog uiteenlopende tracks van Danny Brown, Tool, Max Richter en Lambchop om te checken of elke soort muziek goed klinkt. Ook hierin slaagt Sony met vlag en wimpel. Ja, ik ben echt enthousiast. En nee, ik krijg geen geld voor dit artikel.
Onderweg
Na nog wat nagepraat te hebben met mensen van Sony en het een en ander geleerd te hebben over de gebruikte technieken, is het tijd om de Sony WF-1000XM3 eens goed te testen: in het dagelijks gebruik. Onderweg naar huis zet ik een fijne playlist op en laat de techniek zijn werk doen. De techniek waar ik het meest van onder de indruk ben is de noise cancelling.
De dopjes registeren heel slim waar je bent en wat je doet en passen daar de demping op aan. Zo is er verschil tussen bijvoorbeeld, wandelen, in de trein zitten of achter je bureau zitten. Alleen als het buiten hard waait gaat het mis. De wind blaast dan in de microfoons die de noise cancelling regelen en schoppen de boel dan in de war. Maar dat probleem heeft elke noise cancelling-koptelefoon.
Opladen
Onderweg heb ik ook mooi tijd om naar alle instellingen te kijken. Via de eerder genoemde app kun je uit een aantal opties kiezen, zoals een betere geluidskwaliteit of een betere Bluetooth-verbinding. Ook zie je hoe vol de batterijen van de dopjes nog zijn. Over die batterijen hoef je je weinig zorgen te maken. Die gaan lang mee en het doosje waarin je ze opbergt kan met 10 minuten laden voor 90 minuten muziek luisteren zorgen. Als je vervolgens af en toe het doosje aan een USB-oplader legt, is er niets aan de hand. Wat wel opvalt is dat de Headphones-app heel nadrukkelijk actief is op je telefoon en zorgt dat de batterij daarvan iets sneller leeg gaat.
Na lang luisteren kan ik ook concluderen dat het geluid nog steeds zo goed is als bij de eerste test. Het is Sony namelijk gelukt om heel veel techniek in de kleine oordoppen te laten passen. Zo zorgt bijvoorbeeld de Digital Sound Enhancement Engine HX dat de geluidskwaliteit van digitale geluidsbestanden flink omhoog wordt geschroefd. Het geluid is dus echt goed. Zeker voor zo’n klein apparaat. Met de WF-1000XM3 zet Sony de concurrentie op achterstand.
De Sony WF-1000XM3 is nu te koop voor een adviesprijs van €250,-