Review: Sony WF-1000XM4

SONY WF-1000XM4

Inmiddels zijn de midrange draadloze oordoppen zo goed aan het worden dat je de vraag moet stellen wat hoger geprijsde ear buds rechtvaardigen. Sony laat met hun WF-1000XM4 zien waar die verschillen liggen.

Alles aan dit product voelt premium. Zo voelt het slanke doosje prettig zacht aan, laat het enkel een USB-C aansluiting zien en een smaakvolle LED voor de batterijstatus wanneer het doosje opent. De kleur mijn uitvoering wordt omschreven als zilver al vind ik het eerder een vorm van kaki tussen grijs en zacht bruin. Ten opzichte van zijn voorganger zijn de Sony WF-1000XM4 kleiner en ronder geworden en maken daadwerkelijk verschil.

Groot(s)

Vergelijkbaar met de Samsung Galaxy Buds Pro welke ik eerder dit jaar bekeek, zijn deze buds rond en best flink. Zeker als je ze vergelijkt met de kleine slanke oordopjes van de lager geprijsde concurrenten of zelfs de Airpods van Apple. Hierdoor ligt het zwaartepunt van de oordopjes ook wat gek, waardoor ik de rechter bud nog wel eens uit mijn oor wilde wiebelen. Hierdoor diende ik het oordopje geregeld terug te moeten drukken op het fraaie metalen ringetje om zo de touch interface niet te raken. Kleinere kussentjes er op zetten hielp niet, waar de linkerzijde eigenlijk altijd goed afsloot. Voor hoe groot de buds zijn, zitten ze echter wel comfortabel en sluiten perfect af. Houd er echter rekening mee dat wanneer je kleine oren hebt, je deze Sony buds eerst beter even kunt uitproberen.

Audiokwaliteit

Het resultaat is er dan ook wel naar want hier merk je pas echt het verschil. De Sony WF-1000XM4 zijn werkelijk ijzersterk als het aankomt op audio kwaliteit en verbazingwekkend divers. In hun standaard configuratie kan het alles aan van dubstep met diepe bass drops tot pompende pop en zachte jazz, waarbij ieder instrument te onderscheiden is. Het echte plezier begint echter wanneer je de volwaardige equalizer in de bij behorende Headphones app gebruikt. Hier heb je alle controle over welke Herzen jij eruit wilt laten springen in de mix. Het komt met een aantal nuttige presents voor stemmen, gericht op bass of treble en een beukende preset als Excited kon ik goed waarderen voor mijn meeste muziek. Maar met een eigen mix waarbij ik nadruk op mid en hoog legde met een hogere Clear Bass optie aan liet een slecht afgemixte gitarenbrij als Scorched Earth Erotica van Cradle of Filth eindelijk echt knallen. Van deze persoonlijke presets kun je er twee opslaan en ik wisselde hier dan ook veelvuldig tussen. Immers heb je andere eisen voor hoe je Jack Johnson tracks klinken dan het geluid van K-POP lieveling Twice en ook kun je ook in eenzelfde genre verschillende voorkeuren hebben.

Indrukwekkend

Wat dit nog indrukwekkender maakt is dat Sony dit allemaal bereikt met een 6mm driver, welke beduidend kleiner is dan die van de Airpods Pro of de Nothing Ear (1) welke 11,6mm was. De buds zijn echter nog steeds flink luid en geven door de geweldige constructie, specs en Sony’s expertise een zeer indrukwekkend geluid. Dit hoor je ook terug in de geweldige active noise cancellation. Mijn ventilator, gebrom van buitenaf en kindergebrabbel van een verdieping lager werd moeiteloos weggefilterd, zonder een enorme druk op de oren te geven. Vanuit de app is het mogelijk om de Sony WF-1000XM4 adaptief noise cancellation in te laten schakelen, waardoor je niet de constante druk op de batterijduur hebt. Nadat ik het notificatiegeluid uitschakelde voor wanneer gewisseld werd tussen modi kon ik de stand erg waarderen – al verviel ik al gauw erin dat ANC altijd aan stond. Daarbij is er nog een extra optie om een automatisch de reductie van windgeluiden te verminderen. Dit is echter alleen voor de microfoons, die overigens prima maar nergens echt fantastisch zijn, en halen de windgeluiden die jij hoort niet weg. Doordat de earbuds best fors zijn, suist er zeker wat wind langs wat hoorbaar is door de muziek heen. Kleinere buds hebben geen last van dit probleem, wat zeker het overwegen waard is. Touch controls zijn zoals wel vaker in te stellen; met standaard een wisseling tussen ambient sound en ANC op de linker bud en afspeelopties onder de rechter. Hierbij kunnen de touch controls reageren op één, twee of drie tappen of lang ingedrukt houden en de app laat je iedere optie uitvoerig instellen. Daarbij kennen de buds een ruime batterij duur welke gemakkelijk de 5 tot 7 uur halen en snelladen ondersteunen waardoor je in enkele minuten weer uren vooruit kon.

Conclusie

De Sony WF-1000XM4 zijn de meest indrukwekkend klinkende true wireless earbuds met een breed spectrum aan geluid, wat helemaal te personaliseren en verfijnen is. Doordat de buds echter vrij groot zijn, zijn het niet de meest comfortabele oordoppen en zakte de rechter bud geregeld uit mijn oor – iets wat ik bij iemand met kleinere oren helemaal als probleem zie. Daarbij vangen de ear buds veel wind wat je terughoort in het afspelen van audio. Dat daargelaten zijn dit fantastische ear buds die hun prijs in het hogere segment zeker rechtvaardigen: de afwerking is subliem, evenals de werking van de buds en diens software – maar bovenal het geluid van deze WF-1000XM4 zijn nu de te kloppen standaard.

Sander Noordijk

Sony WF-1000XM4 aangekondigd

Sony WF-1000XM4 aangekondigd